2012-06-14

„Milijono centų piramidė“

Pradėsiu įrašą nuo prašymo kiekvienam skaitytojui - dabar pat pasiimkite savo piniginę, atverkite monetų skyrių ir suskaičiuokite, kiek mažiausios vertės centų turite. Vieną, tris, penkias, galbūt daugiau? Garantuoju, kad daugelio piniginėse vieno cento monetų tikrai galima atrasti. Atrodo, nėra jos labai naudingos - už centą nieko neįsigysi, taupyti jas mažai naudos. O sutaupius kad ir porą litų tokiomis monetomis, vargu ar kas norėtų nešti visą maišą jų į parduotuvę, išversti kasoje ir tikėtis greito aptarnavimo.

Tačiau yra galimybė vieno cento vertės monetas panaudoti ne tik įdomiam, tačiau ir labai naudingam tikslui. Dar nuo gruodžio mėnesio tinklaraščio šone galite išvysti reklaminį skydelį su užrašu „Tavo centas gali“. Tai - Lietuvoje vykdomo projekto „Milijono centų piramidė“ šūkis.

Tikslas - surinkti milijoną vieno cento monetų ir iš jų pastatyti rekordinio, daugiau nei metro aukščio piramidę. Apskaičiuota, jog tokio dydžio piramidės masė turėtų būti apie 831 kilogramą. Kol kas nėra oficialios vietos, kur ji bus statoma, tačiau, mano nuomone, turėtų būti galimybė piramidę (nebūtinai patį statymo procesą) tam tikrą laiką pamatyti viešai visiems norintiems.

Kur monetos keliaus po projekto? Tikrai nepateks blogiems žmonėms į rankas. Visos vieno cento monetos bus nugabentos į Lietuvos Banką, o suma vėliau paaukota M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondui „Pagalba Lietuvos vaikams“.

Žinoma, surinkti milijoną tos pačios vertės monetų yra be galo sunku. Todėl prie projekto kviečiami prisidėti visi galintys. Rinkite monetas, o vėliau perduokite jas projekto atstovams. Birželio vidurio duomenimis projektui jau buvo surinkta daugiau nei 708 tūkstančiai centų.

Galimybė perduoti monetas „Milijono centų piramidės“ atstovams yra devyniuose Lietuvos miestuose - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, Palangoje, Rokiškyje bei Biržuose. Jei gyvenate netoliese, ar kartais tenka apsilankyti šiuose miestuose, susisiekite su atstovais, perduokite monetas ir būsite įtraukti į bičiulių sąrašą. Atstovų duomenis rasite kontaktų puslapyje.

Jei gyvenate Vilniuje, tačiau norite išlikti anoniminiais rėmėjais, galite pasinaudoti specialia „Milijono centų piramidės“ dėže prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“, antrajame aukšte.

Daugiau informacijos apie projektą „Milijono centų piramidę“ rasite:
Nuo praeitų metų pabaigos, kai „Twitter'yje“ atradau šį projektą ir pats nusprendžiau prisidėti, monetas renku ir aš. Pradžioje centus krapščiau iš savo piniginės, vėliau prie bendros sumos prisijungė tėvai bei draugai. Dabar (birželio 14-ąją) jau turiu surinkęs 805 monetas po vieną centą. Rinksiu dar daugiau, o vėliau perduosiu viską „Milijono centų piramidės“ kūrėjams. Kol kas mano surinkti centai atrodo taip:



Rekomenduoju visiems prisijungti prie šio projekto. Ne tik atsikratysite mažai vertingų vieno cento monetų, tačiau ir prisidėsite prie įdomaus bei naudingo tikslo :)