2012-06-30

„Friday“ - pamiršk prisiminti (Android programos apžvalga)

Jei dabar pabandytumėte prisiminti, kas jums skambino praeitą savaitę ar visus, su kuo susirašinėjote per pastarąjį mėnesį, ar nebūtų kiek sunkoka išvardyti? O ar norėtumėte sužinoti, į kiek žinučių atrašote, į kiek pokalbių atsiliepiate, kurias nuotraukas, kur ir kada fotografavote telefonu kai buvote kur nors išvykę?

Tiek informacijos prisiminti sunku, o norint sužinoti tikriausiai tektų ilgai ir nuobodžiai knistis per telefono skambučių istoriją, foto albumus ir panašiai. Tačiau nauja, „Iris“ autorių „Dexetra“ sukurta programėlė „Friday“, skirta Android telefonų naudotojams, padės tai padaryti vos tik prireiks kokios nors informacijos. Tik pasirinkite datą ir „sugrįžkite į praeitį“.

„Friday“ - lyg virtualus visko, ką veikiate naudodami telefoną ar socialinius tinklus, dienoraštis. Skirtumas tas, kad šis dienoraštis rašosi pats, automatiškai, ir jums nieko nereikia daryti. „Friday“ fiksuoja tai, kas jums skambina, kas rašo žinutes, kokių dainų klausotės, kokias nuotraukas fotografuojate. Visus šiuos įvykius programa pririša prie laiko, kada jie vyksta, ir pagal GPS nustatomos vietovės, o tuomet duomenys  saugiai susinchronizuojami su serveriu. Nenorėdami naudoti kai kurių iš šių servisų, galite juos išjungti.

Dar didesniam interaktyvumui pasiekti galite prijungti socialinius tinklus „Twitter“, „Facebook“, „Foursquare“ bei savo „Gmail“ elektroninio pašto dėžutę. Po visų nustatymo procedūrų tereiks pasirinkti dieną ir matysite visą tos dienos srautą pagal laiką:


Reikiamai informacijai atrinkti programoje yra įdiegti filtrai. Galima pasirinkti tik tam tikro tipo (pavyzdžiui, skambučių, žinučių, socialinių tinklų įrašų) rezultatų rodymą arba atrinkti įrašus pagal tam tikrą vietovę (tai yra paslėpti visą srautą, išskyrus viską, kas užfiksuota kai buvote būtent tam tikroje vietoje - kitame rajone, mieste ar šalyje):


Pasirinkę „My day“ punktą galite sužinoti, kiek žinučių, skambučių, elektroninio pašto laiškų ir panašiai gavote per pastarąją dieną. Tačiau daug įdomesnę informaciją pateikia „Infograph“ punktas. Čia galite sužinoti skambučių, sms bei elektroninių laiškų statistiką. Pavyzdžiui, tik pradėjęs naudoti „Friday“ suvokiau, jog daugiau nei trečdalį skambučių kažkaip sugebu praleisti ir neatsiliepti. Tačiau į gautas žinutes visuomet atsakau - statistika rodo, jog maždaug tiek pat žinučių, kiek gaunu, aš išsiunčiu. Iš „Infograph“ lango taip pat galite žinoti, su kokiais kontaktais susirašinėjate bei kalbatės telefonu daugiausiai.


Dar viena nedidelė „Friday“ funkcija - minčių pridėjimas. Bet kuriame programėlės lange paspaudę tušinuko ženklą viršuje galėsite pridėti savo mintis ar nuotraukas. Tai priverčia „Friday“ atrodyti tarsi naujo tipo skaitmeniniu dienoraščiu.


Kadangi pagrindinė idėja, kodėl „Friday“ buvo sukurta, yra lengvas konkrečios informacijos dideliame sraute atrinkimas ir radimas, į programą įdiegta paieška. Užtenka programėlės paklausti: „who called me last last monday?“ ir „Friday“ iš karto pateiks rezultatus:


Kaip ir minėjau, „Friday“ srauto nesudaro vien sms pranešimai ir skambučiai. Jame galite matyti ir įrašus „Facebook'e“, čiulbesius „Twitter'yje“, prisiregistravimus tam tikrose vietovėse „Foursquare“ tinkle, o patį srautą paįvairins Jūsų fotografuotos nuotraukos. Socializuoto mano srauto pavyzdžiai iš pasibuvimo sodyboje Širvintose bei „Kultūros nakties 2012“ renginyje Prezidentūros kiemelyje:


Šiuo metu „Friday“ programėlės nepavyks rasti „Google Play“ programų parduotuvėje. „Friday“ yra aktyvaus kūrimo stadijoje, vis dar bandomojoje versijoje, ir ją atsisiųsti kol kas galite tik iš oficialios programėlės svetainės fridayed.com.

Iki oficialaus išleidimo gamintojai žada dar daug pasikeitimų, todėl įdomu, kiek „Friday“ sugebės dar ištobulėti iki kol pasirodys oficialiai.