2011-01-04

GSP - NetQin programų paketas

Mažėja žmonių, kurie į savo kompiuterius vis dar nebūtų įsidiegę įvairių apsaugos programų, pavyzdžiui, antivirusinės. Tačiau vis dar nedaugelis pasirūpina savo mobiliojo telefono apsauga.

Daugeliui gali atrodyti, jog pasigauti kenkėjų naršant mobiliuoju telefonu yra labai mažai šansų. Iš dalies tai tiesa - virusų, sukurtų Windows operacinei sistemai, yra virš 4 milijonų (securelist.com duomenys), tuo pačiu virusų, skirtų Symbian operacinei sistemai - vos daugiau nei 650 (netquin.com duomenimis). Tačiau paprasčiausias neatsargus naršymas gali sukelti duomenų praradimą, sistemos sugadinimą, tuo pačiu sukeldamas daug nepatogumų mums patiems.

Apsauga gėdos nedaro. Taip teigiama žymiame posakyje. Tačiau kai ta apsauga gali atsieiti 30 dolerių per metus („Kaspersky Mobile Security“ kaina), nedaug kas nori ją įsigyti. Tačiau yra puiki alternatyva - NetQin apsaugos programų paketas.

Iš viso yra 4 NetQin programos. Pirmoji - „NetQin Mobile Anti-virus“ skirta apsaugoti mobilų telefoną nuo kenkėjų. Ja nemokamai galima atsisiųsti kasdien atnaujinamą virusų duomenų bazę, skenuoti nuo kenkėjų visą telefoną arba tik pasirinktas bylas. Dar viena programos funkcija - ugniasienė, kuria galima uždrausti programų jungimąsi prie interneto. Taip pat yra keletas papildomų funkcijų, kurios prieinamos tik nusipirkus VIP  programos versiją, todėl apie jas nerašysiu.

Toliau programų pakete - labiau ne apsaugos, o darbą palengvinanti programa „NetQin Mobile Guard“. Ji tapo mano favorite. Programa galima patogiai tvarkyti įdiegtas programas, sužinoti jų vertinimus ir ar jos negali pakenkti Jūsų telefonui, taip pat tvarkyti automatiškai su telefonu įsijungiančias programas. Su „Mobile Guard“ dar galima peržvelgti ar nutraukti šiuo metu veikiančias programas ir procesus, pamatyti dabartinį RAM naudojimą skaičiais ir diagrama, keliais paspaudimais ištrinti sistemos spam'ą ar visus tam tikro gavėjo sms pranešimus, peržiūrėti, kokios bylos yra telefono atmintyje ar atminties kortelėje ir jas patogiai šalinti.Su įdiegtu File Manager'iu galima patekti ir į sisteminiu katalogus, kurie nematomi su įprasta Nokia įdiegta bylų tvarkykla. Jei telefonas stipriai sulėtėja ir kyla įtarimų, jog jame gali būti kenkėjiškų programų, galima pasinaudoti „Safe Mode“ režimu, kuris greitai sustabdo visus šiuo metu einančius nesisteminius procesus. Nors išvardijau labai daug - tai dar ne visos šios programos funkcijos.

Kitos dvi programos nepritaikytos liečiamuosius ekranus turintiems telefonams, todėl apie jas trumpai. Trečioji „NetQin“ išleista programa - „Mobile Manager“. Ja galima blokuoti nepageidaujamas sms žinutes bei skambučius. Taip pat suteikiama galimybė susikurti slaptą privačią vietą, kurioje galima saugoti sms žinutes, skambučių suvestines ar kontaktus nuo kitų žmonių. Tik jūs pats žinosite kaip juos pasiekti.

Dar viena šios firmos programa - „NetQin Mobile Assistant“, kuria galima paprastai tvarkyti įdiegtas programas, rakinti telefoną ir paprastai gauti įvairią informaciją.

„NetQin Mobile Guard“ galite parsisiųsti iš Ovi parduotuvės, o visas likusias programas - iš „NetQin“ svetainės

„Mobile Guard“ bei „Mobile Manager“ sukurtos ne tik „Symbian“, bet ir „Android“ operacinei sistemai, o „NetQin Anti-virus“ - „Android“ ir „Windows Mobile“ sistemoms.

Šios programos ne tik apsaugo telefoną, bet ir tikrai stipriai palengvina jo tvarkymą. Svarbiausia - jos nemokamos.