2010-01-31

5 geriausi serialai

Įrašas parašytas 2010-aisiais, todėl informacija jame yra pasenusi. Ateityje pateiksiu dabartinius mano serialus-favoritus!

Šiandien norėčiau pradėti mini straipsnių seriją "5 geriausi...". Šioje straipsnių serijoje stengsiuosi aprašyti 5 geriausius savo matytus serialus, filmus, skaitytas knygas, žaistus žaidimus ir kitus panašius dalykus. Tikiuosi, kad panašiai kaip ir su geriausių YouTube kanalų serija, šie straipsniai pasirodys bent kartą per keletą mėnesių.

Pirmajame serijos straipsnyje norėčiau aprašyti 5 geriausius savo matytus serialus. Tai - serialai Lost (Dingę), Jericho (Džerikas), House M.D. (Daktaras Hausas), Dexter (Deksteris), The Lost Room (Dingęs Kambarys).
SPOILER ALERT!
Šio straipsnio tęsinys gali išduoti mažai reikšmingus siužeto faktus.

5 GERIAUSI SERIALAI     5 GERIAUSI SERIALAI     5 GERIAUSI SERIALAI     5 GERIAUSI SERIALAI     5 GERIAUSI SERIALAI


1. LOST (Dingę)

Serialas Lost - tai pasakojimas apie lėktuvo katastrofą. Iš daugiau nei 300 keleivių, skridusių Oceanic Flight 815 lėktuvu, apie 70 žmonių sugeba išsigelbėti ir pasiekti negyvenamą salą. Bet taip tik atrodo - netrukus jie sužino, jog saloje yra dar žmonių, kurie nėra nusiteikę labai geranoriškai. Greitai išgyvenę katastrofą žmonės sužino, jog sala - ne paprasta.

Lost - geriausias iš visų mano matytų serialų. Jį kažkada pradėjau žiūrėti per LTV nuo paskutinės 2 sezono serijos. Nors nebuvau matęs pirmų dviejų sezonų, šis serialas mane iš karto sužavėjo. Nežinau, gal todėl, kad veiksmas nenutrūksta - visada yra noras žiūrėti toliau ir sužinoti, kas įvyks toliau.

Pirmi sezonai buvo labai tikroviški. Pripažinsiu - neesu labai didelis fantastikos gerbėjas. Labiau mėgstu realybę - o to tikrai netrūko pirmuose sezonuose. Vėliau atsirado įvairių dalykų (pvz. kelionių laiku), kas man pasirodė gal per daug pakopijuota iš kitų filmų ir serialų, bet siužetas vis tiek liko įdomus. Iš viso yra sukurti 5 šio serialo sezonai, bet jau netrukus, vasario 2 d. startuos paskutinis, šeštasis sezonas, kuris turėtų atsakyti į daugelį kilusių klausimų.


2. Jericho (Džerikas)

Šis serialai - tai pasakojimas apie mažą miestelį Kanzaso valstijoje Džeriką. Vieną dieną netoli šio miestelio pasirodo atominis grybas. Miestelyje atsiranda įvairių problemų. Netrukus tampa aišku, kad ta atominė bomba buvo ne viena. Jų buvo keletas dešimčių - per visą Ameriką. Džeriką ieškodami maisto ir kitų reikalingų dalykų pradeda pulti kitų miestų gyventojai, todėl prasideda kova.

Nemaniau, kad taip susidomėsiu šiuo serialu. Net nežinau, ar jam nereikėjo duoti pirmos vietos. Serialo siužetas - labai realus. Žiūrėdamas net pagalvojau, kas būtų, jei kurią dieną panašų atominį sprogimą tektų pamatyti Kauno pusėje (kauniečiai, nesupykit). Kaip vyktų gyvenimas Vilniuje, jei jis būtų atskirtas nuo viso pasaulio, netektų elektros, interneto, televizijos, radijo, telefonų ir kitų susisiekimo ir informacijos priemonių. Kaip, ir ar iš viso žmonės sugebėtų gyventi tokiomis sąlygomis?

Serialas Amerikoje nebuvo ypač populiarus, ir po 22 pirmo sezono serijų buvo nutrauktas. Antram sezonui serialas grįžo tik fanų dėka, kurie aukojo pinigus, iš kurių vėliau buvo nupirktos 23 tonos riešutų ir pristatytos į televizijos būstinę. Todėl CBS sutiko sukurti dar 7 papildomas serijas. Serialas per antrą sezoną dar prarado žmonių kiekį, todėl televizija nufilmavo dvi pabaigas ir oficialiai paskelbė nutraukusi tolesnį projekto kūrimą.


3. Dexter (Deksteris)

Deksterį, ketverių metų našlaitį su kraupia paslaptimi, įsivaikina policijos pareigūnas. Jis pastebi Deksterio polinkį žudyti, tad nukreipia jo siaubingą aistrą konstruktyvia linkme – žudyti tuos žiaurius nusikaltėlius, kurie praslydo pro teisingumo spragas. Tačiau svarbiausia - neišsiduoti ir veikti slapta.

Šį serialą žiūrėjau nuo pirmo sezono, o pirmus du sezonus mačiau jau du kartus, ir jis mane labai sužavėjo. Pirmi du sezonai buvo žiauriai įdomūs, gal truputį mažiau įspūdžio paliko trečiasis, tačiau priežasčių nežinau ir, manau, kad peržiūrėjęs antrą kartą jis man paliktų didesnį įspūdį. Ketvirto sezono dar neteko matyti.

Yra sukurti 4 šio serialo sezonai, bet metų pabaigoje ketinama rodyti ir penktą. Visuose sezonuose yra po 12 serijų.

4. House M.D. (Daktaras Hausas)

Daktaras Hausas - tai serialas apie genialų daktarą, kuris beveik visada sugeba išsiaiškinti diagnozę ir pagydyti pacientus. Jis nemėgsta kalbėtis su pacientais ir beveik viską daro per savo komandos žmones. Jo daugelis nemėgsta dėl baisaus charakterio, bet giria už nuostabų gydymą.

Serialas nepateko į mano top3 sąrašą, nes nesuintrigavo manęs taip, kaip Jericho, Lost ar Dexter. Nesmerkit manęs - kiekvienas turim savo stilių ir pagal tai žiūrime, kas kam patinka. O man labiau patinka serialai, turintys konkrečią siužeto liniją, kuri tęsiasi per visas serijas. Seriale House M.D. kiekvienoje serijoje atsiranda naujas pacientas ir kiekvieną kartą vėl iš naujo bandoma nustatyti diagnozę, o pagrindinė siužeto linija, einanti per visas serijas, nėra tokia ryški ir dažniausiai nublanksta dėl pacientų gydymo.

Iš viso yra sukurti 5 serialo sezonai, o 6 jau rodomas Amerikoje.


5. The Lost Room (Dingęs kambarys)

Yra toks kambarys, kuriame įvairūs daiktai - žirklės, šukos, drabužiai ir pan. - virsta stebuklingais ir įgiją įvairių savybių. Pvz.: šukos perbraukus per plaukus trumpam sustabdo laiką, o uždėti akiniai gali užgesinti bet kokią ugnį 6 metrų spinduliu. Tačiau yra žmonių, kurie nori surinkti visus daiktus iš to viešbučio kambario ir taip tapti visagaliais. Tačiau į kambarį užeiti galima tik su specialiu raktu atrakinus bet kokias duris. O svarbiausia - neprarasti rakto, nes užėjus į kambarį be rakto iš jo neišeinama. Bet ar tikrai?

Ilgai galvojau, kam reikėtų skirti 5 vietą. Niekada nemaniau, kad mane taip gali sužavėti fantastinis serialas, todėl jis ir pateko į šią lentelę. Jau pradžioje minėjau, kad fantastikos žanras - ne man, ir nieko gero iš šio serialo nesitikėjau, bet kai pradėjau jį žiūrėti, tikrai įsitraukiau į veiksmą. Siužeto linija intriguojanti, viskas (skirtingai nei kai kuriuose tokio stiliaus filmuose ir serialuose) pakankamai aišku, todėl buvo malonu žiūrėti šį serialą nuo pradžios iki pabaigos.

Šis mini-serialas turi tik vieną sezoną, sudarytą iš trijų serijų po 90 minučių.

5 GERIAUSI SERIALAI     5 GERIAUSI SERIALAI     5 GERIAUSI SERIALAI     5 GERIAUSI SERIALAI     5 GERIAUSI SERIALAI

Štai taip atrodo mano geriausių serialų lentelė. Mano žiūrėjimo sąraše - dar nemažai pavadinimų (tokių kaip Prison Break, 4400, Flashforward). Kai šiuos serialus peržiūrėsiu, galbūt ir sąrašas pasikeis, bet šiuo metu yra, kaip yra.

O kaip atrodo jūsų geriausių serialų lentelė...?