2009-06-01

BGPK - Gimp


Gimp - tai turbūt viena galingiausių pasaulyje paveikslėlių kūrimo ir apdorojimo programa. Nežinau, kodėl ši programa nėra labai populiari Lietuvoje. Su šia programa kuriami visose mano svetainėse esantys paveikslėliai. Ji savo funkcijomis gali konkuruoti su žymiąja "Photoshop".

Šiame straipsnyje supažindinsiu visus su pagrindinėmis šios programos funkcijomis.

Programa "Gimp" susidaro iš 3 langų. Pirmajame (paveikslėlyje viršuje pažymėtas raudonai) yra visi įrankiai, antrajame (pažymėtas žaliai) rodomas pats paveikslėlis ir trečiajame (pažymėtas mėlynai) yra labiau patyrusiems skirti įrankiai (sluoksnių, kanalų redagavimo ir pan.).

Norėdami sukurti naują paveikslėlį, įjunkite programą. Pagrindiniame lange (žalias - žr. iliustraciją) viršutiniame meniu pasirinkite "Failas" ir "Naujas". Čia galėsite įrašyti savo norimą paveikslėlio dydį arba pasirinkti vieną iš šablonų. Tuoj pat atsidarys baltas lapas (arba kitos spalvos jei reguliuosite "sudėtingesnes parinktis". Dabar prireiks pirmojo lango (raudonas - žr. iliustraciją) pasirinkite norimą įrankį. Prie kiekvieno privažiavus pele trumpai paaiškinama, ką jis daro. Jei pasirinkote pieštuką arba teptuką, jums prireiks pasirinkti norimą spalvą. Spalvas pasirinkti galite tame pačiame įrankių meniu po įrankiais:
Dažniausiai naudojama priekinio plano spalva. Tačiau jei norite padaryti gražų perėjimą iš vienos spalvos į kitą, pasirinkite abi spalvas ir gražiai brėžkite liniją iš vienos paveikslėlio arba pažymėjimo pusės į kitą. Atminkite, čia pažymėjimo įrankis veikia kitaip nei programoje "Paint" - čia galite pažymėti dalį paveikslėlio ir perjungus kitą įrankį pažymėjimas nedings, o jis apribos dalį paveikslėlio, kurią galėsite redaguoti. Taip nesugadinsite paveikslėlio dalies, kurios nenorėsite redaguoti.

Taip pat siūlyčiau paeksperimentuoti su pagrindiniame lange (žalias - žr. iliustraciją) esančiu meniu "Filtrai". Čia rasite daugybę įrankių paveikslėlių ar nuotraukų pagerinimui. Taip pat savo darbus galėsite paversti į mozaikas arba iškraipytus šiuolaikinio meno kūrinius.

Daugiau informacijos apie šią programą rasite lietuviškoje pagalbos svetainėje adresu http://gimp.akl.lt/