2010-07-07

Tinklaraštis per Blogger – 1 dalis - įžanga

Visame pasaulyje milijonai žmonių kuria ir pildo savo tinklaraščius. Visi jie skirtingi – vieni apie technologijas, kiti apie gyvenimo subtilybes, o kiti – visomis temomis. Vieni pildomi kasdien, net po keletą pranešimų per dieną, o kiti retai – vos po kelis pranešimus per mėnesį.

Tačiau skiriasi ne tik tinklaraščių turinys. Skiriasi ir autorių kiekis, pranešimų kokybė, dizainas ir tinklaraščių kūrimo sistemos.  Kiekvienas gali susikurti jį tokį, kokio nori, ir už kiek nori.

Bene populiariausia turinio valdymo sistema (TVS), skirta tinklaraščių kūrimui, yra WordPress.  Jos pagrindu veikia žymiausi Lietuvos tinklaraščiai. Tačiau WordPress (WP) turi keletą trūkumų – reikia surasti, kur reikės talpinti tinklaraštį, nes sistemą reikia pačiam įsidiegti į serverį. Be to, kad WP veiktų, reikia turėti ir duomenų bazę.

Lietuvoje siūlomi hostingai už litą nėra labai patikimi, be to, dažnai neduoda arba papildomai apmokestina galimybę susikurti duomenų bazę. O kas mėnesį mokėti po didesnę sumą pinigų vien tam, kad tinklaraštis „laikytųsi“ internete, ne visi nori arba gali.

Tačiau norintiems kurti tinklaraštį per WP yra kitos, nemokamos galimybės. Tai talpinti blog'ą wordpress.com arba kitose, tarp jų ir lietuviškose, tinklaraščių „fermose“. Tačiau kartais tokiu būdu neduodama pilna prieiga prie visų WP sistemos galimybių arba dėl kiekvieno menkniekio reikia susitarinėti su „fermos“ administratoriais. Taip pat dar galima bandyti laimę ir stengtis surasti nemokamą užsienyje veikiančią puslapių talpinimo svetainę, bet jų nėra didelis pasirinkimas – vieni riboja bylos dydį (pvz. iki 500kb), kiti prideda reklamų arba neduoda galimybės susikurti duomenų bazės.

Yra puiki išeitis, norint išvengti visų problemų – kurti tinklaraštį ne per WordPress, o per Blogger. Daugelis žmonių, kūrusių tinklaraštį per Blogger, migravo į WP tvirtindami, jog WordPress yra labiau pažengusi sistema nei Blogger ir ja galima sukurti daug profesionalesnius tinklaraščius. Tačiau Blogger sistemą kuria Google, o jie tikrai nenori nusileisti konkurentams. Štai keletas naujovių, pasirodžiusių per pastaruosius mėnesius:
  • Puslapiai. Galimybė susikurti iki 10 puslapių (pvz. apie autorių, apie tinklaraštį, kontaktai ir pan.).
  • Naujas redaktorius. Patobulėjo pranešimų rašymo galimybės.
  • Peržiūra. Atsirado galimybė peržiūrėti pranešimą tinklaraštyje, prieš jį paskelbiant viešai.
  • Šablonų kūrimo įrankis. Nebebūtina rinktis iš kelių esančių dizainų arba ieškoti jų internete. Dabar visi gali susikurti išskirtinį dizainą tiesiai iš Blogger valdymo pulto.
  • Statistika. Google integravo Analytics sistemą į Blogger, todėl dabar nebebūtina jungtis prie Analytics norint sužinoti, kiek žmonių pas jus apsilankė. Viskas pasiekiama vieno mygtuko paspaudimu.

Jei naudosite Blogger sistemą savo tinklaraščio kūrimui, nebereikės ieškoti ir mokėti už hosting'ą ir galėsite susikurti profesionaliai atrodantį tinklaraštį visiškai nemokamai. Žinoma, jei turite nusipirkę internetinį adresą, už jį reiks mokėti papildomai. Adresą galėsite lengvai „priparkuoti“ prie savo tinklaraščio.

Ne paslaptis, jog „Bernex Blog“ yra kuriamas Blogger sistemos pagrindu. Šio tinklaraščio kūrimas per metus atsieina 42,25 Lt. Tai yra 30,25 Lt už adresą bernex.lt (su PVM) ir 12 Lt už papildomą „lito“ hostingą, naudojamą įvairiems, pvz. projektų, puslapiams. Už pačio tinklaraščio talpinimą nesumokama nė cento.

Sekančioje šios straipsnių serijos dalyje sužinosite, nuo ko pradėti kurti tinklaraštį Blogger sistemoje.

1 comments:

  1. Asking questions are actually nice thing if you
    are not understanding something entirely, but this post provides good understanding yet.


    Also visit my web blog: water dispenser built

    AtsakytiPanaikinti

STRAIPSNIO KOMENTAVIMO TAISYKLĖS:
Komentaruose draudžiamos reklaminės nuorodos į kitas svetaines. Savo svetainę galite nurodyti, pasirinkę "Vardas/URL" kaip jūsų identifikavimo būdą. Susijusios nuorodos leidžiamos, tačiau su straipsniu nesusijusių nuorodų autorių pranešimai bus trinami. Draudžiami ir necenzūriniai žodžiai. Šnekėkime lietuviškai!