2008-12-21

Windows 7 belaukiant - Windows istorija

Prieš pradedant skaityti, norėčiau pasakyti, jog tai pats ilgiausias mano pranešimas, tad prieš skaitydami pasirūpinkite puodeliu karštos arbatos (arba kavos)

Windows istorija siekia 1975 metus, kai MITS sukūrė Altair 8800. Šiuo "pirmuoniu" susidomėjo Billas Geitsas ir Paulas Alenas, kurie įsteigė benrovę Microsoft ir sukūrė pirmąją mikrokompiuteriams pritaikytą programavimo kalbos BASIC versiją. Taip keletą metų buvo įvairiai bandoma pritaikyti kompiuterius paprastiems vartotojams, vyko įvairūs kelių kompanijų ginčai, kol galiausiai 1981 metų rugsėjį “Microsoft” padėjo naujo produkto “Interface Manager” kūrimą. Buvo stengiamasi pateikti vartotojui patogią ir paprastą naudoti pele valdomą grafinę aplinką, sukurti nuo techninės įrangos nepriklausomą grafinio vaizdo sistemą ir leisti kelioms programoms veikti vienu metu, kooperatyviai naudojantis procesoriumi ir kitais kompiuterio resursais. Tai ir buvo naujos operacinės sistemos Windows startas.

Windows 1.0

Pirmieji programos prototipai neturėjo juostos su komandomis viršuje, o visas komandas surašė ekrano apačioje, tačiau netrukus 1982 metais buvo nuspręsta perkelti jas į viršų. Toks išdėstymas buvo naudojamas Xeron Star operacinėje sistemoje kuri tapo grafinės vartotojo sąsajos modeliu visoms operacinės sistemoms. Tačiau tuo pačiu metu rinkoje prasidėjo panašių produktų konkurencija, todėl 1983 metais viešai paskelbta apie Windows kūrimą. Pavadinimą Windows pasiūlė Microsoft rinkodaros vadybininkas Rowlandas Hansonas.
Pirmuosius Windows kūrė vos 20 programuotojų. Jie turėjo priversti Windows veikti iš dviejų diskelių, kadangi kietųjų diskų dar nebuvo. Windows 1.0 buvo sukurtas žaidimas Reversi, bei įvairios programos - kalendorius, NotePad, skaičiuotuvas, laikrodis, teksto rašymo programa Windwos Write ir piešimo programa Paint. Kai kurias iš jų ir šiais laikais patobulintas dar galima rasti Windows operacinėje sistemoje.
Su Windows 1.0 prasidėjo dar viena tradicija - vėlavimas išleisti programas laiku. Ši operacinė sistema, nors į parduotuves turėjo patekti 1984 m., buvo pradėta pardavinėti tik 1985 m. pabaigoje.
Pirmoji Windows versija kainavo 100 dolerių, o grafinė vartotojo sąsaja tilpo į du 320 KD diskelius. Šios operacinės sistemos didžiausiu trūkumu laikytas programų trūkumas, todėl netrukus judėta į priekį.

Windows 2.0
Praėjus metams po 1.0 versijos išleisimo Microsoft teko pripažinti, kad projektas nenusisekė, nes programuotojai nekūrė programų dėl mažų pardavimų, o vartotojams ši operacinė sistema nepatiko dėl programų stygiaus. Microsoft nusprendė išleisti 2.0 versiją su judančiais langais ir įdiegtų programų piktogramomis, tačiau dėl programų skaičiaus ji vis dar buvo nepopuliari, nors ir patys Microsoft sukūrė Excel ir Word programas. Po kelių mėnesių “Microsoft” sukūrė kelias DOS programas naudoti vienu metu išplėstojoje darbinėje atmintyje. Versija su šiuo patobulinimu gavo “Windows/386” pavadinimą. Windows pradėjo plisti vis sparčiau, bet tai toli gražu dar nebuvo pagrindinė vartotojų naudojama sąsaja. Windows ateitis vis dar nebuvo aiški.

Windows 3Windows tapo populiaria operacine sistema 1990 m. gegužės 22 dieną, kai greitai buvo parduota 10 milijonų šio produkto kopijų. Dabar buvo galima laisvai kurti programas, todėl jos pasipylė kaip grybai po lietaus. Į operacinę sistemą buvo įdėta failų tvarkyklė "File Manager" ir programų tvarkyklė "Program Manager". Dabar Windows vartotojai galėjo dirbti beveik visą laiką šioje aplinkoje, įeidami į DOS tik kai kurioms programoms ar žaidimams pareikalavus. Tačiau nepaisant gerų pokyčių, Microsoft sulaukė vis daugiau priekaištų dėl programos striginėjimo, todėl netrukus (1992 m.) buvo išleista Windows 3.1 operacinė sistema, kuri reikalavo ir galingesnio kompiuterio. Joje buvo pagerinta sistemos apsauga nuo blogai veikiančių programų. Atsirado "Start-up" automatiškai įjungiant kompiuterį startuojančių programų grupė, sistemos registras. Programuotojams buvo sudarytos geresnės sąlygos kurti programas. Vėliau buvo išleistas dar vienas mini-atnaujinimas, kuris ištaisė kai kurias rimtesnes klaidas. Jei Windows 3 būtų nenusisekęs, šiuo metu tikriausiai naudotumėme kitas operacines sistemas.

Windows 95
1995 metų rugpjūčio 24 dieną, po ilgų testavimo darbų parduotuves pasiekė Windows 95. Programos testavime dalyvavo daugiau nei 50 000 žmonių iš viso pasaulio. Šiaurės Amerikoje per pirmas keturias dienas buvo nupirkta daugiau nei milijonas Windows 95 kopijų, o per du mėnesius - net 7 milijonai kopijų. Kai kurie žmonės pirko šią operacinę sistemą net neturėdami kompiuterių, bet 91% žmonių, nusipirkusių Microsoft produktą buvo patenkinti pirkiniu.
Su šia Windows versija atsirado Start mygtukas, kuris leido patogiau įsijungti norimas programas, atsirado galimybė ant darbalaukio dėti įvairias piktogramas su nuorodomis į norimas programas, be to daugybė ir dabar naudojamų funkcijų.
Ši operacinė sistema turėjo daugybę klaidų, todėl kai kurios iš jų buvo ištaisytos Servise Pack 1 pataisymų pakete, o dalis Windows 95 OSR 2 versijoje, kuri buvo platinama su naujais kompiuteriais. Šioje versijoje pasirodė pirmoji Internet Explorer 3.0 naršyklės versija, dėl kurios patys Microsoft buvo paduoti į teismą už naršyklės įkėlimą į operacinę sistemą.

Windows 98
Tai operacinė sistema, kuri labai stipriai vėlavo, tačiau po ilgo laukimo pasiekė parduotuves. Ši versija mažai kuo išvaizda skyrėsi nuo Windows 95, ir jos pristatymas tiesioginiame eteryje tapo vienu žymiausių pasaulyje dėl netikėto jos užstrigimo (video):

Windows 98 pasirodė Internet Explorer 4.0 ir taip pat keletas naujų funkcijų.

Windows 2000 / Windows Millenium
Windows 2000 buvo turbūt ilgiausiai kuriama operacinė sistema, kadangi jo bandomoji versija išėjo 1997 metų rugsėjį, o oficialiai išleista tik 2000 m. vasarį. Joje kaip ir su visomis Windows versijomis atsirado patobulinimų ir ji tapo daug stabilesne. Windows Millenium buvo išleista truputį vėliau po Windows 2000 ir turėjo būti ypatinga, išsiskiriančia operacine sistema, bet tai neįvyko. Ji turėjo tik truputį daugiau patobulinimų nei Windows 2000, todėl daugelio buvo vadinama Windows 98 trečia laida.

Windows XP/Windows Vista
Tai operacinės sistemos, kurios pakeitė buvusį Windows vaizdą - Windows XP tapo Mėlynai žalia, o Windows Vista - pačia tamsiausia operacine sistema. Windows XP tapo daugelio mėgstamiausia operacine sistema, o Windows Vista kai kurie įvardijo kaip nieko gero neduodančią operacinę sistemą, tačiau pats dabar ją naudoju ir tikrai neesu nusivylęs.

Tai tiek apie Windows istoriją norėjau paminėti, tikiuosi buvo smagu skaityti šį straipsnį ir ką nors naujo sužinojote.


Straipsnio rašymui naudota informacija iš:
Wikipedia - http://en.wikipedia.org/ , http://lt.wikipedia.org
Nemoku.lt - http://www.nemoku.lt/windows-istorija-referatas-219O.htm