2011-12-04

Sudalyvauk muzikiniame klipe! (interaktyvūs Html5 vaizdo klipai)

Bėgant laikui keičiasi ir technologijos. Ne paslaptis, jog Html5 standartas ateityje turėtų išstumti šiuo metu vis dar plačiai naudojamą Flash technologiją: kompanija „Adobe“ prieš kurį laiką jau paskelbė apie Flash priedo mobiliesiems telefonams vystymo nutraukimą, o YouTube jau gana senai leidžia išbandyti naują, Html5 standartu sukurtą vaizdo grotuvą (jį įsijungti galima čia). Tačiau kai kurie muzikos atlikėjai nusprendė išnaudoti turimas galimybes ir naująja technologija sukurti interaktyvius muzikinius klipus, kurių neužtenka tik žiūrėti. Jų metu į veiksmą įtraukiami ir patys interneto naršytojai.

Šiame įraše apžvelgsiu 5 bene garsiausius iki šiol sukurtus Html5 vaizdo klipus. Daugelis jų buvo kurti Google programuotojų pagalba, todėl rekomenduojama naudoti „Google Chrome“ naršyklę jiems žiūrėti, nors turėtų tikti ir naujausios kitų gamintojų naršyklių versijos.


  • Rome - Three Dreams of Black

Pirmasis iš klipų, kurį apžvelgsiu yra sukurtas pagal amerikiečių muzikos prodiuserio Danger Mouse bei italų kompozitoriaus Daniele Luppi išleisto albumo Rome dainą „Black“, įdainuotą JAV dainininkės Norah Jones. Klipas prasideda filmuotais vaizdais, tačiau greitai pradedami rodyti animuoti vaizdai, kuriuose pelės pagalba galima truputį dairytis į šonus. Tris kartus klipo eigoje jūs patenkate į 3D pasaulį, kur galite beveik nevaržomai dairytis aplink. Paskutinįjį, trečiąjį kartą galite virtualiai skraidyti po gana nemažą teritoriją. Pasibaigus dainai, leidžiama pasirinkti, ar tęsti savo skrydį su paukščiais po dykumą, ar sudėlioti savo svajonę iš kubų ir ją įdėti į viešą galeriją.

Klipo adresas - http://www.ro.me/
Daugiau informacijos apie šio klipo sukūrimą - http://www.ro.me/tech/


  • The Wilderness Downtown (Arcade Fire - We Used to Wait)
Šis grupės „Arcade Fire“ dainos „We Used to Wait“ vaizdo klipas skiriasi nuo jau aprašyto „Three Dreams of Black“ tuo, jog čia veiksmas vyksta ne viename, o keliuose naršyklės languose, kurie atveriami klipo pradžioje. Jei savo vaikystę leidote ne Lietuvoje, o kurioje nors iš didesnių valstybių - Jums pasisekė. Klipo pradžioje yra prašoma įvesti vietovę, kur Jūs užaugote, nes vėliau yra naudojamos pasirinkto miesto palydovinės nuotraukos bei gatvių vaizdai. Deja, Lietuvos gatvių vaizdų Google vis dar nepateikia, todėl Lietuvoje užaugusiems žmonėms teks pasirinkti kitą valstybę. Antroje klipo dalyje galite parašyti laišką su patarimais sau pačiam vaikystėje, kai gyvenote anksčiau nurodytoje vietovėje.

Klipo adresas - http://thewildernessdowntown.com/
Už kadro (video apie šio Html5 klipo kūrimą) - http://youtu.be/EKg2HJ_qvKA


  • Ellie Goulding - Lights

Šis Html5 vaizdo įrašas visiškai kitoks, nei visi kiti, aprašyti šiame įraše - jame nenaudota jokios filmuotos vaizdo medžiagos. Šis klipas sužavėjo mane labiausiai iš visų savo idėja ir puikiu jos išpildymu. Viso klipo metu jūs skrendate virš pagal garsą vibruojančios platformos, aplink - nuolat skirtingomis spalvomis švytintys  skrituliai ir šviesą išspindintys žibintai. Be to, jei turite Twitter paskyrą ir patweet'insite nuorodą į šį klipą puslapio apačioje esančiu mygtuku skrisdami turėsite galimybę pamatyti savo profilio vardą ar net profilio nuotrauką (taip žadama). Skrydi kontroliuojate pelės padėtimi, skrisite greičiau laikydami nuspaudę kairįjį pelės klavišą.

  • The Gammits - This Shell

Šis muzikinis klipas yra nufilmuotas ir suredaguotas kaip ir visi įprasti vaizdo klipai. Paklausite, tai kur čia tas interaktyvumas? Ogi tame, jog norėdami pamatyti muzikinį klipą, turėsite spėti per 2 minutes ir 3 sekundes (tiek trunka daina) spėti sudėlioti jį iš 18 nuolat besikeičiančių detalių. Pabaigę dėlionę galėsite pabaigti žiūrėti video iki galo ir gausite prizą - galimybę nemokamai atsisiųsti šią dainą.

Klipo adresas - http://www.thisshell.com/


  • Ok Go - All Is Not Lost

Turbūt nesuklysiu sakydamas, jog tai - bene plačiausiai žinomas Html5 standartu sukurtas vaizdo klipas. Grupė „Ok Go“, garsėjanti įspūdingais neeiliniais savo muzikiniais klipais, kartu su „Pilobolus“ šokėjomis ir Google programuotojų pagalba sukūrė interaktyvų vaizdo klipą savo dainai „All Is Not Lost“. Šis klipas panašus į jau aprašytą „The Wilderness Downtown“ - veiksmas vyksta ne viename, o daugelyje langų, judančių bei keičiančių formą visos dainos metu. Prieš prasidedant klipui galite įvesti žinutę, kuri dainos baigoje bus sudėta iš pėdų.

Klipo adresas - http://www.allisnotlo.st/
Už kadro: 1 2 3 4 5 6 7