2012-01-21

Apklausų apie socialinius tinklus rezultatai

Ne paslaptis, jog pastarosiomis savaitėmis vykdžiau dvi apklausas - vieną tinklaraštyje, kitą - socialiniame tinkle „Twitter“. Abi jos buvo susijusios su pagrindiniais trimis socialiniais tinklais - „Facebook“, „Twitter“ bei „Google+“.

Pirmoji apklausa vyko tinklaraštyje pastarąjį mėnesį. Joje klausiau, kokius socialinius tinklus naudoja tinklaraščio lankytojai. Iš viso savo nuomonę pareiškė 23 žmonės. Rezultatai tokie:


Net 73% apklaustųjų (17 žmonių) naudoja veidaknygę. Turbūt tai niekam nėra naujiena ar kažkas stulbinančio. Būtent „Facebook“ socialinį tinklą yra pasirinkę daugybė internautų bei žymių Lietuvos įmonių.

Antrąją vietą užėmė taip pat visame pasaulyje išgarsėjęs „Twitter“. Iš 23 atsakiusiųjų jį naudoja 10 žmonių, kas atitinka apie 43%. Šis socialinis tinklas vis labiau populiarėja, todėl manau, jog artimiausiu metu į jį suplūs dar daugiau internautų.

Trečiąją vietą užėmė dar gana jaunas, neseniai atsidaręs tinklas „Google+“. Jį pasirinko 39% apklaustųjų (9 balsavusieji). Pasaulyje šis tinklas turi jau daugiau nei 90 milijonų lankytojų, yra įjungtas į daugelį „Google“ produktų, todėl vis labiau populiarėja ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje.

Nė vienas iš 23 žmonių neturi paskyros „Myspace“ socialiniame tinkle. Ne veltui prieš kelis mėnesius internete žmonės juokavo, jog naujasis logotipas parodo, kaip šiame socialiniame tinkle šiuo metu tuščia.

13% balsavusiųjų (3 žmonės) pareiškė, jog turi paskyrą kažkuriame iš lietuviškų socialinių tinklų, o 4% (vos 1 žmogus) - kitame užsienio socialiniame tinkle.

Antroji apklausa, kaip jau minėjau, buvo vykdyta socialiniame tinkle „Twitter“. Čia klausiau, jog jei galėtumėte pasirinkti tik vieną socialinį tinklą, kurį iš jų pasirinktumėte naudoti. 

Turbūt daugeliui iškyla klausimas, kodėl šią apklausą vykdžiau tik „Twitter'yje“, o ne kituose tinkluose? Manau, jog ši apklausa, patalpinta į „Facebook“, būtų sulaukusi tik balsų už pačią veidaknygę, nes daugelis žmonių, kurie yra užsiregistravę šiame tinkle, nėra išbandę kitų. Esu apie tai klausęs kai kurių žmonių ir tuo įsitikinęs. Dėl apklausos talpinimo „Google+“ abejojau, bet taip pat nusprendžiau atmesti ir jį. Tik „Twitter“ auditorija man pasirodė tinkama šiai apklausai, nes daugelis čia esančiųjų turi savo anketas ir „Facebook“ bei „Google+“, be to, apie šiuos tinklus „Twitter'yje“ kartais užverda ir diskusijų.

Iš viso „Twitter“ apklausoje savo nuomonę pareiškė 34 čiulbėtojai. Apklausos rezultatai tokie:


Net 19 apklaustųjų (56%) pareiškė, jog iš visų 3 populiariausių tinklų pasirinktų būtent „Twitter“. Jei savo balsą būčiau atidavęs ir aš, taip pat būčiau pasirinkęs būtent šį tinklą. Kodėl? Apie tai paaiškinsiu kituose tinklaraščio įrašuose artimiausiu metu.

Antrąją vietą užėmė „Google+“ su 9 balsais (26%). Skirtingai nei veidaknygėje, čia tarp lietuvių vyksta pokalbiai, dalijimaisi nuorodomis, vaizdo įrašais, bet ne savo ar draugų nuotraukomis. Šiame socialiniame tinkle taip pat galima rasti naudingos informacijos, bet, man asmeniškai, jis nėra toks naudingas kaip „Twitter“.

„Facebook'ą“ vieninteliu tinklu, kurį naudotų, pasirinktų 6 iš 34 apklaustųjų, tai yra vos 18%. Daugelis išbandžiusiųjų ir naudojančiųjų kitus socialinius tinklus pasakys, jog veidaknygė tikrai nėra tokia patogi ar naudinga kaip „Twitter“ ar „Google+“. Tai atsispindi ir šios apklausos rezultatuose - jį pasirinko mažiau nei penktadalis apklaustųjų.

Dėkoju visiems balsavusiems ir platinusiems žinią apie šias apklausas :)

P.S. I'm famous now :D