2010-02-07

Gimtadienis: Mano internetinė istorija

Tęsiu savo gimtadienio straipsnių seriją. Prieš dvi dienas pristačiau straipsnį, kaip atsirado tinklaraštis, kaip jis išpopuliarėjo ir koks jis yra dabar. O šiandien norėčiau papasakoti apie save, savo atsiradimą internete ir apie kitus savo kūrinius.

Galbūt viską reikėtų pradėti nuo savęs. Viskas, ką apie mane žinote, tai vardas, pavardė, o kas dar sekate twitter'yje, žinote, jog turiu brolį, jog mokausi gimnazijoje. Tačiau nerandate mano nuotraukų, telefono numerio ar net skype kontaktų. Pabandysiu viską paaiškinti. Nenoriu, kad viskas, ką darau realiame pasaulyje, būtų patalpinta viešai visiems, gerbiu savo ir kitų žmonių privatumą, todėl nemėgstu viešinti savo gyvenimo detalių. O todėl ir nepateikiu telefono numerio ar skype vardo, nes šiuos kontaktus žino tik draugai ir nenoriu, kad juos sužinotų dar kas nors.

Tačiau gimtadienio proga truputį papasakosiu apie save. Man 15 (netoli 16) metų ir mokausi 9-toje klasėje. Praeitais metais pabaigiau pagrindinę mokyklą ir perėjau mokytis į gimnaziją. Maniau, kad senojoje mokykloje mokytojai ir klasiokai buvo geri, bet manau, kad naujojoje mokykloje visi žmonės yra daug fainesni. Bet ne apie mokyklą šis straipsnis, o apie mane, tai pasakojime apie mokslus čia padėsiu tašką.

Gyvenu Vilniuje ir tuo džiaugiuosi. Ne ypač mėgstu Kauną, bet čia turbūt aš esu ne vienintelis toks vilnietis. Mėgstamiausia mano veikla - aišku, buvimas prie kompiuterio. Bet skirtingai nei daugelis mano amžiaus žmonių, nebeatsimenu, kada paskutinį kartą buvau įsijungęs kokį nors žaidimą. Po "World of Goo" gavimo už keletą centų (o tokia akcija buvo 2009-tųjų spalį), kokius du kartus buvau įsijungęs originalų AudioSurf - todėl, kad jį turiu originalų, ir todėl, kad tai turbūt geriausias mano žaistas žaidimas - niekada nenusibosta, jei nevažinėji tų pačių dainų kiekvieną kartą. Didžiąją dalį laiko prie PC praleidžiu naršydamas internetą, o kitu metu - tobulindamas tinklaraštį, kurdamas specialius puslapius, dirbdamas su html, o taip pat ir tobulindamas savo žinias.

Jau nuo tada, kai gavau kompiuterį, susidomėjau interneto svetainių kūrimu, nors iki interneto įrengimo mano namuose dar buvo toli. Keletą mėnesių po gavimo su kompiuteriu tik žaidžiau ir mokiausi dirbti. Tačiau vėliau atradau programą Frontpage, kuri būdavo pridedama į ofiso programų paketą. Ja keletą metų kūriau nesąmoningus puslapius tiesiog dėl įdomumo, taip mokydamasis tinklalapių struktūros. Tiksliai net nežinojau, kaip puslapiai atrodo iš tikrųjų. Viskas pasidarė aiškiau, kai įsigijau internetą. Pirmasis mano interneto tiekėjas buvo Telekomas. Pagal planą internetu galėjau naudotis apie 30 valandų per mėnesį (skaičius gali būti netikslus, tiksliai neatsimenu). Tai manęs netenkino, todėl Taką (dabar vadinasi Zebra) metėme ir perėjome prie interneto tiekėjo Bunetas. Bunetą greitai nupirko MegaNet, o šio tiekėjo paslaugomis naudojuosi iki šiol ir esu tikrai labai patenkintas.

Internete atsiradau 2004-tųjų pradžioje. Tuo metu pasaulyje buvo populiarus animacinis serialas "Digimon", todėl pasinaudojau jo populiarumu ir sukūriau fanų svetainę. Fanų svetainė buvo pakilusi į 60 vietą tarp viso pasaulio svetainių, bet greitai populiarumas nukrito ir svetainė tragišku dizainu buvo uždaryta. Tai buvo pirmoji mano svetainė, kuri pasirodė internete.

Per šešis metus buvau sukūręs dar tris fanų svetaines, tačiau jos visos neišgyveno ir dėl mažo žmonių kiekio buvo uždarytos. Vienintelis išgyvenęs ir iki šiol gyvuojantis projektas - "Bernex Blog" - tai, ką naršote dabar. Dar keletas projektų yra planuose. Vienas iš jų - "Bernex Sudoku". Žurnalas, leidžiamas keletą kartų per mėnesį ar kas savaitę, naudojantis mažai dažų ir atsisiunčiamas pdf formatu, kad bet kas galėtų jį atsispausdinti ir spręsti japoniškus galvosūkius. Juk neapsimoka pirkti tokios paskirties žurnalų parduotuvėse, nes jie ganėtinai brangūs, spręsti SuDoKu mobiliuoju telefonu nėra labai patogu, o kartais tam tiesiog nėra galimybių. Buvo planuota žurnalą pradėti leisti 2009-tųjų pradžioje, bet tai neįvyko dėl hostingo bėdų (tuo metu naudotas puslapių talpinimas nepalaikė didesnių failų). Projektą ketinama įgyvendinti kovo-balandžio mėnesiais. Svetainė ir žurnalo dizainas jau sukurtas nuo pat praeitų metų.

Prieš kurdamas šį straipsnį galvojau jame aprašyti visus savo sukurtus projektus, tačiau tame nepamačiau prasmės. Visa tai surašiau į projektų svetainę (kuri pasirodys antradienį, vasario 9 dieną), ten rasite ir trumpus visų projektų aprašymus, ir tikslias atsiradimo ir kūrimo nutraukimo datas.

Dabar, kaip jau minėjau, rašau tiktai tinklaraštį, o jo istoriją galite rasti praeitame pranešime.

Šį antradienį jūsų laukia tinklaraščio metinė ataskaita ir įvairūs duomenys apie lankytojus, populiariausias frazes, pagal kurias surandamas tinklaraštis, populiariausius straipsnius ir kitus įdomius dalykus. Likite su "Bernex Blog" ir šią gimtadienio savaitę!