2010-02-05

Gimtadienis: Tinklaraščio istorija

Liko vos keletas dienų iki vasario 9-tosios, o kitaip - antrojo tinklaraščio gimtadienio, jo atsiradimo internete antrosios sukakties. Šiandien norėčiau jums pristatyti šio tinklaraščio atsiradimo internete istoriją - kaip atsirado mintis jį kurti, kaip jis keitėsi ir ką jis pasiekė per šiuos dvejus metus.

Viskas prasidėjo dar 2007-taisiais. Kadangi tuo metu dar mokiausi dirbti su Gimp, FrontPage ir kitokiomis programomis, kuriomis buvo galima kurti internetinius puslapius, buvo kilęs noras gaminti įvairius mažus projektus. Tada nusprendžiau sukurti tinklaraštį, kurį pavadinau Bernex Blog, nors nedrįsčiau to vadinti tinklaraščiu. Tai buvo lyg savotiška užrašų knygelė, kurioje parašydavau, kada kokį projektą paleidau. Apie straipsnius, fotoreportažus ir kitus panašius pranešimus reikėjo tik svajoti - blog'as kurtas rašant tekstą per html redaktorių, o vėliau buvo įkeliamas į nemokamą hosting'ą. Jokios tarnybos ir jokios turinio valdymo sistemos pirmasis tinklaraščio variantas neturėjo. Blog'o dizainas nė trupučio neprilygo normalaus tinklaraščio dizainui.
Viršuje - "Bernex Blog" pirmoji versija

Kadangi buvo tūkstančiai minusų, o pliusų buvo neįmanoma visiškai rasti, puslapis užsidarė vos po savaitės nuo sukūrimo. Kai buvo sustabdytas tinklaraščio "Bernex Blog" kūrimas be jokių turinio valdymo sistemų, tinklaraštis buvo perkeltas į "Freewebs" svetainių kūrimo sistemą. Čia buvo stengiamasi kurti ne tik tinklaraštį, bet ir pramogų svetainę su flash'ais, forumu, apklausomis, anekdotais ir kitokiais dalykais. Šįkart svetainė išgyvavo ilgiau, tačiau po mėnesio ir šioje vietoje blog'as buvo numarintas dėl nulinio lankomumo. Projektą žinojo tik keli draugai, kurie į šį adresą užeidavo labai retai. Tinklaraščio kūrimas buvo sustabdytas iki pat 2008-ųjų vasario 9-osios, kai prasidėjo tinklaraščio aukso amžius...
Viršuje - "Bernex Blog" freewebs versija
Na, ankstesnėje pastraipoje paminėtas tinklaraščio "aukso amžius" neprasidėjo iš karto. Pradžioje lankytojų skaičius buvo nestebimas, todėl tikslių pirmųjų mėnesių skaičių neįmanoma pateikti. Žmonių kiekis 2009 sausį ir vasarį buvo apie 500, per dieną užeidavo iki 20 žmonių. Didelis šuolis buvo pasiektas kovo 21-22 dienomis, kai Maxima paskelbė "Juodo išpardavimo naktį". Aš apie tai parašiau į tinklaraštį, ir vos po straipsnio pasirodymo lankytojų kiekis šoktelėjo iki 100. Ir už tai turėčiau būti dėkingas Maximai, nes po išpardavimo lankytojų skaičius išaugo keletą kartų.

Tinklaraštis keletą kartų keitė savo išvaizdą. Deja, nuotraukų iš senesnės išvaizdos nėra likusių. Tinklaraštis dar iki dabar veikia ant Blogger platformos, tinklaraščio apipavidalinimui parinkta specialiai apdirbta WordPress tema, kuri yra labai stipriai modifikuota mano, visiškai pakeistos spalvos. Blogger tinklaraščių kūrimo įrankis vis labiau tobulėja - pvz., prieš mėnesį atsirado galimybė kurti puslapius. Į tinklaraštį neseniai įdiegta IntenseDebate komentarų sistema, sukurti puslapiai, kad būtų patogiau rasti norimus straipsnius. Tinklaraščio išvaizdai įdėta daugybė laiko ir darbo, o kadangi viskas atrodo ganėtinai gražiai, yra patogu jį naršyti, todėl ir apie migraciją kitur kol kas nėra reikalo. Be to, tinklaraštį išlaikyti Blogger platformoje yra pigiau - tereikia 30 Lt per metus sumokėti už adresą, o visa kita (pvz., tinklaraščio temos paveikslėliai) yra talpinami hosting'e už litą. Viso tinklaraštis per metus atsieina iki 50 litų.

Kadangi tai tinklaraščio istorijos straipsnis, grįžkime į praeitį. Nuo 2008-tųjų metų gruodžio tinklaraštyje pradėtos kurti straipsnių serijos. Tai - "Viskas apie Windows 7", "Bernex Geriausių Programų Kolekcija", "3d pasaulis". Vėliau atsirado ir fotoreportažai ir apklausos. Juos galima rasti meniu "straipsnių kategorijos" iškarto po logotipu.

Vienas iš įdomesnių įvykių, atsitikusių per šiuos dvejus metus, tai straipsnis apie legendinio lietuviško žaidimo "KlausiManija" grįžimą nauju pavadinimu. Tinklaraštis 2009-tųjų vasario 26-tąją aprašė žaidimo grįžimą patvirtinančią informaciją, taip pat paminėdamas svetainę klausimanija.failai.lt, kuri skelbėsi esanti internetinė žaidimo Klausimanija versija. Netrukus buvo gautas oficialus Pauliaus Jačionio pranešimas, patvirtinantis, jog klausimanija.failai.lt svetainė niekuo nesusijusi su originaliuoju Klausimanijos projektu, o apgaulinga svetainė buvo uždaryta tą pačią dieną.

Štai taip trumpai jums papasakojau, kaip šis mano kurtas projektas atsirado ir išpopuliarėjo. Bet tai nebuvo vienintelis mano kurtas projektas, jų buvo dar daugiau. Apie juos pranešimo nerašysiu, bet kiekvieno projekto trumpa istorija bus pateikta specialioje "Projektų svetainėje". Jos startas - per gimtadienį, vasario 9 dieną adresu http://apie.bernex.lt/

Tikiuosi, kad tai ne paskutinis lapas tinklaraščio istorijoje. Jų bus dar ne vienas... bet tai jau kitais metais...