2010-02-21

Vilniaus knygų mugė 2010

Šeštadienį jau antrą kartą buvau Vilniaus knygų mugėje 2010. Pirmą kartą šioje parodoje lankiausi 2008-taisiais, o po dviejų metų pertraukos vėl grįžau pamatyti ką nors naujo.

Maniau padaryti fotoreportažą, bet visgi nusprendžiau viską tiesiog aprašyti, kadangi nuotraukų jau pilni naujienų puslapiai ir kolegų tinklaraščiai.

Paroda man, kaip ir praėjusį sykį, patiko. Tiesa, kažko ypatingo nelabai pastebėjau - kaip ir visada, suvažiavo krūva leidyklų ir pardavinėjo savo išleistas knygas. Tiesa, vyko viktorinos, konferencijos, bet jų klausytis nėjau - pagrindinė misija buvo apvaikščioti sales ir ką nors nusipirkti. 

Penktoje salėje įsikūrė žymieji knygų "kepėjai" - Alma Littera, Baltos lankos, Šviesa, TEV, Obuolys. Kai kurie stendai nelabai patiko, nes knygos buvo sustatytos taip, kad niekas negalėtų jų pasiekti be pardavėjų. Turbūt geriausiai čia pasirodė leidykla Obuolys, kurios knygas ir nusipirkau. Taip pat penktojoje salėje buvo ir National Geographic Lietuva stendas, kuris pardavinėjo vis dar parduotuvėje nepasirodžiusį kovo mėnesio numerį. Aišku, kadangi  žurnalo neprenumeruoju, o perku, jį įsigyti susigundžiau ir aš :)

Ketvirta salė skirta vaikams, todėl ten tik užmečiau akį. Kažkaip dviprasmiškai pasirodė užrašas ant vieno stendo - "Ką padarė žirklės?". Klausimas mintyse  truputį prasitęsė - "Ką padarė žirklės ir per kur?"

Trečioje salėje įsikūrė daugelis kitokio stiliaus stendų, pvz. Europos sąjunga, kuri sutraukė nemažai smalsuolių. Turbūt daugiausia reklamų ir prisivežiau iš to stendo. Trečios salės antrame aukšte buvo galerija, iš kurios nufotografuota nuotrauka straipsnio viršuje.

Parodoje ne tik per atidarymą, bet ir šeštadienį buvo galima išvysti pažįstamų veidų, bet ne iš politikos, o iš TV ekranų - Kristupą Baublį iš LNK, Liną Samėną iš TV3, Algimantą Čekuolį iš LTV. Be to, LTV turėjo savo stendą penktosios salės kampe, kuriame pardavinėjo jų išleistus DVD.

Lankytojų buvo labai daug ir penktoje salėje prasigrūsti buvo ganėtinai sunku. Truputį laisviau ir vėsiau buvo trečiojoje ir ketvirtojoje salėse. Prisėsti nelabai buvo kur - keletas sofų trečiojoje salėje buvo pastoviai užsėstos, o kavinėje laisvų staliukų taip pat buvo nematyti.

Kaip ir išdėsčiau viską apie pačią parodą, o dabar norėčiau truputį išpeikti Litexpo. Visų pirma, jei yra stovėjimo aikštelė, tai nereiškia, kad visi į parodų rūmus atvyksta nuosavu transportu. Atvažiavus autobusu, o taip į parodą atvyksta nemažai žmonių, sąlygos pasiekti bilietų kasas yra tragiškos. Visų pirma tunelis, kuriuo reikia pereiti gatvę, yra nežmoniškai slidus. Litexpo turėtų suprasti, jog tunelis pagrinde skirtas žmonėms, norintiems pasiekti jų pastatą, todėl galėtų juo pasirūpinti ir bent jau pabarstyti smėliu. Tačiau tai - ne pabaiga, bilietų kasas turbūt paprasčiausia būtų pasiekti plaukiant, nes kelias iki įėjimo - tikras kliūčių ruožas. Stovėti lauke nėra jokio malonumo, o bilietų kasos, deja, tik dvi, todėl eilė susidaro ganetinai ilga.

Na, dabar turbūt jau viską išdėsčiau. Tačiau bendrai vertinant, laiko nepraleidau veltui ir turėjau visai puikų šeštadienį.

Papildymas: kai šis straipsnis pasirodė, taip pat buvo pateikta maža kelių dienų apklausa. Apklausoje balsavo tik 6 žmonės, ir visi iš jų pareiškė, kad Vilniaus knygų mugėje 2010 nebuvo.