2012-09-01

„Sostinės dienos 2012“ startas (foto, video)


Besibaigiant 2012-ųjų metų vasarai, paskutinę sezono dieną, sostinėje startavo tris dienas truksiantis festivalis „Sostinės dienos“. Šventės metu Gedimino prospektas bei didžiosios šalies aikštės pavirs dūzgiančiomis gatvėmis, kuriose visiems vilniečiams bei sostinės svečiams koncertuos Lietuvos bei užsienio atlikėjai, vyks parodos, spektakliai, įvairūs renginiai.


Į „Sostinės dienų“ atidarymą nuvykau ir aš. Nors jau nuo ryto visas prospektas buvo tapęs prekybininkų bei lauko kavinių rojumi, oficialiai festivalio atidarymas buvo paskelbtas 17 valandą. Scenoje prie Lukiškių aikštės Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas paskelbė šventę prasidėjusia bei kartu su kitais, skambant „Quorum“ atliekamui „Imagine“ cover'iui, atidengė latvių sukurtą John'o Lennon'o skulptūrą, pastatytą iš smėlio, šalia esančioje aikštėje. Skulptūra pastatyta „The Beatles“ 50-mečio proga. „Kas gali sugalvoti pakeisti Leniną į Lennon'ą? Na, tik vilniečiai. Tik kūrybingi vilniečiai!“ - savo kalboje pasakė meras. Idėja graži, išpildymas - taip pat :)

Po skulptūros atidengimo lakstėme po koncertus. Tiesa, prieš festivalį nesusižinojome, kas tiksliai per grupės koncertuoja, tačiau to ir neprireikė. Labai sužavėjo grupė „Days of Eclipse“ ir jos tikrai nuostabi vokalistė. Tik grįžę iš pirmosios festivalio dienos sužinojome, kad ji - grupės naujokė, ir panašu, jog tai buvo pirmasis kartas, kai ji viešai koncertavo grupės sudėtyje. Pasirodymas tikrai buvo puikus ir po paskutinės dainos visi prašė pakartojimo. Ir prašymas buvo išgirstas :)

Vėliau, 19 valandą, nusprendėme pasiklausyti grupės „Karma“ toje pačioje, Lukiškių aikštės scenoje. Savotiško žavesio suteikė ir pasirodymą labai pagyvino vienos dainos metu pakilęs ir ratus aplink aikštę sukti pradėjęs milžiniškas paukščių būrys (pavyko užfiksuoti vaizdo įrašė). Grupės dainos pritraukė prie scenos kiek daugiau žmonių nei „Days of Eclipse“.

Po koncerto nusprendėme pasivaikščioti po „dūzgiantį“ Gedimino prospektą. Šalia Lukiškių aikštės įsikūrė Vilniaus leidyklos, kur norintieji galėjo įsigyti knygų su nuolaida ar autorių parašais.

Kiek toliau, nuo Vasario 16-osios iki A.Jakšto gatvės įsikūrė „Žaidimų ir sveikatos parkas“. Ši prospekto dalis pagrinde skirta papramogauti mažesniesiems „Sostinės dienų“ lankytojams. 

Žemaitės skvere veikia jaunųjų talentų scena. Praėjome pro ją gal 5 ar 6 kartus, tačiau vos kartą joje kažkas vyko.

Dar kiek paėjus prasidėjo „Gardžių lauktuvių kelio“ dalis. Čia savo vietą atrado lauko kavinės, buvo galima paragauti vietoje gaminamo maisto.

Nuo pat Vinco Kudirkos aikštės iki Katedros aikštės įsikūrė „Menų ir muzikos gatvė“. Joje vyko kiek daugiau veiksmo. Prie Vinco Kudirkos aikštės įsikūrė antra iš pagrindinių scenų. Čia klausėmės estų indie roko grupės „Elephants from Neptune“ pasirodymų.

Trečioji festivalio scena įsikūrė prie Nacionalinio dramos teatro, tačiau ją sparčiai apspito žmonės ir sunkiai pavyko stebėti, kas joje vyko.

Visas sostinės gatves užokupavo daugybė vilniečių bei sostinės svečių. Tris dienas vykstančioje miesto šventėje kiekvienas gali pasirinkti ko nori - klausyti Lietuvos bei užsienio atlikėjų koncertų, ragauti tiesiog Gedimino prospekte gaminamo maisto, naktimis stebėti atvirus kino seansus Rotušės aikštėje, dalyvauti kituose kultūriniuose renginiuose.

Nors šeštadienio vakaras suplanuotas kitiems darbams, pasižadėjau sau tikrai sugrįžti į „Sostinės dienų“ uždarymą sekmadienį ir dar kartą praleisti visą vakarą šurmuliuojančiose gimtojo miesto gatvėse.

Vaizdus iš John Lennon skulptūros atidarymo bei grupių „Days of Eclipse“ ir „Karma“ pasirodymų nuotrupas galite pamatyti vaizdo įraše. Įspėju dėl gana prastos garso kokybės - fotoaparato mikrofonas nepatempia didelio garso ir dėl to labai nukenčia įrašas...