2012-09-15

„Foursquare“ - naujos asmeninės patirtys ir naudingos smulkmenos

Praėjus daugiau nei mėnesiui po pirmojo įrašo apie socialinį tinklą „Foursquare“, kuris, mano nuostabai, neliko nepastebėtas, nusprendžiau dar kartą parašyti šia tema. Pirmasis įrašas sukurtas kai buvau padaręs virš 300 prisiregistravimų, dabar jų - jau du kartus tiek. Šįkart aprašysiu daugiau su „Foursquare“ susijusių dalykų, kurie įvyko per tą trečdalį tūkstančio check-in'ų. Taip pat pateiksiu ir naudingų smulkmenų, kurios padės patogiau žinoti, kur ir kada lankėtės, nuolat po ranka turėsite Vilniaus skverų bei gatvių, kuriose veikia nemokamas Wi-Fi ryšys, žemėlapį ir dar daugiau :)

Asmeninė patirtis: bandymas gauti nuolaidą

Liepos mėnesio įraše minėjau, jog vienas iš labiausiai „Foursquare“ populiarinančių dalykų - specialios, tik už daromus check-in'us suteikiamos nuolaidos, kurių lankytojai, nesinaudojantys šiuo geosocialiniu tinklu, negauna. Tiesa, nuolaidų Vilniuje, palyginus su vasaros viduriu, kiek sumažėjo. Tačiau vieniems pasiūlymams dingstant ir naujiems atsirandant, nenustebčiau, jei po poros savaičių jų būtų daugiau nei buvo.

Nors ir aprašiau specialius pasiūlymus kaip vieną iš privalumų, iki pat praeitos savaitės neteko nė karto bandyti įsigyti ko nors pigiau „Foursquare“ dėka. Savaitės viduryje tokią progą turėjau. Testui pasirinkau greito maisto restoraną „Hesburger“ sostinės širdyje, Gedimino pr. 5. Antrajam bandymui pasirinkau to paties tinklo restoraną Rygos g. 2.

Kartą teko skaityti, jog vienoje iš kavinių (tiksliai nepamenu kur) žmonės negalėjo gauti nuolaidos, nes personalas nebuvo informuotas apie tuo metu veikiantį specialų „Foursquare“ pasiūlymą. „Hesburger“ su jokiais sunkumais susidurti neteko. Gedimino pr. restorane pardavėjos paklausęs, ar galima pasinaudoti „Foursquare“ pasiūlymu, sulaukiau malonaus šyptelėjimo ir teigiamo atsakymo. Rygos g. 2 išgirdau klausimą „kas ten tokio?“, tačiau parodžius telefone atrakintą „special“ pasiūlymo langelį nuolaidą gavau. Tiesa, abu kartus pardavėjos susidomėjusios paskaitinėjo, kokia nuolaida turi būti suteikta. Nepanašu, jog pasiūlymu žmonės labai dažnai naudotųsi, nes jis nepakitęs jau nebe pirmą mėnesį. Tačiau svarbiausia, jog sistema veikia, pardavėjos informuotos, pavalgyti pigiau galima. Ateities planuose - gauti nuolaidą kiek sveikesnio maisto restoranuose ar kitose, „Foursquare“ pasiūlymų turinčiose vietovėse.

Vietų su nemokamu Wi-Fi ryšiu Vilniuje sąrašas

Ką daryti, kai galimų išnaršyti interneto duomenų likę nebedaug, o reikia staigiai atsisiųsti didelį failą į telefoną? O gal ieškote, kur būtų skubiai galima prisijungti prie nemokamo Wi-Fi per nešiojamą kompiuterį, nes per telefoną kažką internete atlikti būtų nepatogu?

Tokiems ir panašiems atvejams praverstų žinoti, kur mieste veikia viešas, nekainuojantis Wi-Fi ryšys. Nuo vasaros šešiose Vilniaus vietose nemokamą, gana greitą bevielį interneto ryšį tiekia „Cgates“. Žadama, jog jau greitai nemokamas Wi-Fi bus įrengtas dar penkiose Vilniaus gatvėse bei skveruose.

Kad šios vietovės būtų visada po ranka, kai norėsite nemokamai panaršyti internete, „Foursquare“ tinkle sukūriau visų jų sąrašą. Jis bus reguliariai atnaujinamas pagal naujai atsirandančias Wi-Fi ryšio vietas.

Sąrašą rasite čia!

Check-in'ų istorija „Google“ kalendoriuje

Daugybė žmonių visame pasaulyje naudoja „Google“ kalendorių krūvai skirtingų tikslų - susiplanuoti laisvalaikiui, darbui, susirašyti visų pažįstamų žmonių gimtadieniams, pasižymėti svarbiems gyvenimo įvykiams, palikti priminimams ir panašiai. Kalendorius pastoviai sinchronizuojamas su „Android“ sistema veikiančiu telefonu, todėl labai patogu, kai tą patį vaizdą galima matyti visuose naudojamuose prietaisuose.

„Foursquare“ siūloma praeities prisiregistravimų istorija yra skirstoma metais ir mėnesiais. Tai reiškia, kad jei norėsite pamatyti, kur lankėtės pirmosiomis mėnesio dienomis, turėsite pravažiuoti pro visą to mėnesio check-in'ų istoriją. Tačiau yra patogesnis būdas pamatyti kiekvienos dienos apsilankymus. Yra galimybė visus „Foursquare“ prisiregistravimus perkelti į „Google“ kalendorių ir matyti prisiregistravimus atskiroms dienoms. Kai kuriems tai gali būti tikrai patogiu būdu prisiminti tam tikrus įvykius, susitikimus ar panašiai.

Galimybę įsikelti check-in'us į „Google“ kalendorių (ir RSS srautus) rasite specialiame puslapyje.

Žmonių žymėjimas pasidalinant check-in'u „Twitter“ ir „Facebook“ tinkluose

Jei lankotės su kokiu nors draugu ir norite savo prisiregistravimu pasidalinti socialiniuose tinkluose pažymėdami tą žmogų - ne bėda. Darant check-in'ą komentarų lauke pradėkite rašyti „Foursquare“ draugo vardą, iš siūlomų pasirinkite tą, kurio reikia, pažymėkite, kuriame iš socialinių tinklų („Twitter“, „Facebook“ ar abiejuose) norite dalintis prisiregistravimu ir... viskas! „Foursquare“ darbą atliks už Jus - „Facebook'e“ bus pažymėta Jūsų draugo „Facebook“ anketa, o „Twitter'yje“ - Jūsų draugo „Twitter“ profilis. Galimybės pažymėti draugą, kuris nėra užsiregistravęs „Foursquare“ tinkle, kol kas nėra.

Kad būtų aiškiau, pateikiu šią schemą:


Kitos smulkmenos

Šio mėnesio pradžioje teko įsitikinti „Foursquare“ pagalbos komandos puikiai atliekamu darbu. Rugsėjo 3-ąją, kai visi moksleiviai ne savo noru privalėjo grįžti į mokymo įstaigas, teko priregistruoti savo buvimą turbūt nemėgstamiausioje, laisvą laiką labiausiai naikinančioje įstaigoje - mokykloje. Trys „Foursquare“ draugai, prisiregistravę savo mokyklose ar universitetuose, gavo specialų „Back to school“ ženkliuką (apie tai, kas yra badge'ai, rašiau praeitame įraše). Padarius check-in'ą savo mokymosi įstaigoje, nieks neatsirakino. Grįžau namo ir parašiau žinutę @4sqSupport „Twitter“ profiliui. Nors nesitikėjau jokio atsakymo, o ir dėl paprasto atrakinamo ženklelio labai stengtis kažką daryti nemačiau prasmės, jau kitą dieną gavau atsiprašymą ir pranešimą, jog klaida ištaisyta. Maloniai nustebino tikrai gana greita reakcija į žmonių pranešimus :)


Tiek norėjau šįkart parašyti apie savo „Foursquare“ patirtis bei pateikti kelias nedideles naudingas smulkmenas tinklo naudotojams. Nors ir yra dalykų, kuriais galėčiau pasidalinti (tokių, kaip vieno žmogaus „netyčinis“ pastalk'inimas Lukiškių aikštėje įdomumo sumetimais), kai ką geriau nutylėti :)

Akivaizdu, kad kuo toliau, tuo labiau įsitraukiu į aktyvų „Foursquare“ geosocialinio tinklo naudojimąsi. Visgi, susimąstęs dėl privatumo (su kuo dalintis, kur šiuo metu lankausi, o su kuo ne) nusprendžiau į draugus be atrankos priimti tik tuos žmones, su kuriais bent kartą esu susitikęs ar bendravęs. Į tai įsiskaito visi pažįstami iš realybės bei socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ draugai. Visiems kitiems, norintiems tapti mano „Foursquare“ draugu, siūlau pakviesti mane, o tuomet aš jau atsirinksiu :)

„Foursquare“ tarp mano dažniausiai naudojamų socialinių tinklų pakilo į antrąją vietą ir kartu su „Twitter“ sudaro gerą interaktyvesnio pasaulio vaizdą. „Twitter“ naudoju atrasti naujiems, įdomiems žmonėms, susirašinėti trumpomis žinutėmis su kitais bei sužinoti įvykius aplinkui greičiau nei kiti, „Foursquare“ - pagyvinti buvimą už namų ribų, keliavimą bei laisvalaikio leidimą, ne virtualųjį, o gyvą bendravimą. Apie šių tinklų naujienas, įdomesnius dalykus, naudingas smulkmenas ar panašiai tikriausiai parašysiu ir ateityje.