2010-05-04

Apie mobilaus interneto planus Lietuvoje


Rašau neplanuotai, atsakydamas į Justino straipsnį.

Niekada nebuvau Bitės klientu - nuo pat pradžios naudojuosi Tele2 paslauga Pildyk, todėl rašydamas šį nedidelį pranešimą norėčiau apibūdinti viską bendrai, kadangi ne tik Bitė, bet ir kiti operatoriai lietuviams nesuteikia galimybių normaliai naršyti internetą mobiluoju telefonu.

Kas skaitote mano žinutes twitter'yje, žinote, kad nesenai nusipirkau smartphone'ą - Nokia 5230. Iki tol naudojausi paprastu senu Nokia modeliu, kuriuo viskas, ką veikdavau internete, buvo parašymas į twitter'į ar pašto pasitikrinimas, ir tai tik keletą kartų per dieną, nes tokiu lėtu internetu naudotis nebuvo patogu. Tuo metu man gal ir užtekdavo varganų 50mb mėnesiui.

Tačiau su savo dabartiniu telefonu aš visą dieną esu prisijungęs prie interneto. Dažnai tikrinu arba rašau į twitter'į, naudoju interneto ryšį naudojančias programas, žiūriu YouTube video, o paštą už mane telefonas tikrina kas keletą minučių. Internetas - tai vienintelė tokia galimybė (neskaitant draugų) prasmingai praleisti pertraukos laiką mokykloje, laukimą eilėse. Naršymas mobiliuoju telefonu yra mano kasdienybė ir be to tiesiog negalėčiau gyventi.

Džiaugiuosi, kas Pildyk nusikopijavo Ežio akciją ir suteikia 1gb duomenų, be to, pigiau nei akcijos organizatorius Ežys - mėnesiui tik už 1 litą. Tačiau akcija tik iki birželio 1 dienos. Ir ką tada Tele2 ruošiasi pasiūlyti klientams? 6 litus už 50mb, taip kaip anksčiau?

Paimsiu paprastą pavyzdį. Per praeitą savaitę sunaudojau apie 150mb duomenų. Jei užsisakyčiau Pildyk N30 planą be akcijos (6 Lt - 50mb), visą duomenų kiekį išnaudočiau per porą dienų. Pasibaigus duomenų limitui, paslaugą galima užsisakyti iš naujo. Tai reiškia, kad norėdamas naršyti be apribojimų, turėčiau užsisakyti N30 planą bent 3 kartus per savaitę, sumokėdamas po 6 litus už kiekvieną užsakymą. Toks "malonumas" man per savaitę atsieitų apie 18 litų, o per mėnesį - virš 70 litų. Tiek pinigų iššvaistyti paprastam mobiliajam internetui tikrai yra nenormalu. Ganėtinai neblogą ir greitą internetą kompiuteriui galime užsisakyti už perpus mažesnę kainą.

Manau, kad ne tik Bitė, bet ir Tele2, Omnitel ir visi kiti Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai turėtų susimąstyti ir mėnesiui duoti bent 1gb už kainą iki 3 litų be akcijų, nes, kaip rašė Aivaras, mes juk gyvename dvidešimt pirmajame amžiuje ir internetas yra neatsiejama kiekvieno mūsų gyvenimo dalis. 

Gal metas sukurti bendrą peticiją, ir kai surinksime pakankamai pasirašiusiųjų žmonių, išsiuntinėti ją visiems pagrindiniams mobiliojo ryšio operatoriams? Bet ar jie atkreiptų į tai dėmesį? Tikriausiai ne, nes jiems klientai nerūpi, jiems rūpi tik pinigai...