2010-03-28

Skaitmeninės technikos parduotuvės Lietuvoje

Visi žinome, kas krizės metu vyksta Lietuvoje su technikos parduotuvėmis - vienos užsidarinėja, o kitos jas keičia. Todėl nusprendžiau, kad būtų aiškiau, apibūdinti dabartinius įvykius. Tam, kad būtų paprasčiau suvokti, apie ką rašau, viso straipsnio eigoje naudosiu šią schemą:



Manau, kad viską reikėtų pradėti nuo "Flopo informacinių sistemų" (FIS) ir "Fortako". Iki 2008-tųjų tai buvo vieni populiariausių skaitmeninės technikos prekybos centrų Lietuvoje. "FIS" nusipirko "Fortaką" ir nusprendė pasivadinti bendru vardu - "BeON". Deja, tai nebuvo geriausias žingsnis, nes visai netrukus dėl skolų buvo areštuotas bendrovės turtas. "BeON" veiklą perėmė darbuotojai, įkūrę UAB "Gerakaina LT" (tekstas iš gerakaina.lt forumo, neredaguota):
UAB"Gerakaina Lt" nupirko is UAB "FIS" gerakaina.lt portala su teise vykdyti toliau panasaus pobudzio veikla. Gerakaina LT buvo sukurta FIS darbuotju pagrindu, kurie pamate prie ko vedama situacija ir tiesiog pasiule FIS vadovams perimti is ju keleta parduotuviu (iskaitant ir internetine) su salyga, kad visi pirkejai kurie sumokejo FIS-ui bet negavo savo prekiu- gales tai padaryti per Gerakaina Lt.
Nors kurį laiką atrodė, kad prekybos tinklas atsigauna, tačiau dabar viskas vėl eina į blogąją pusę. Atkurtos parduotuvės užsidarinėja ir nemanau, jog tai reiškia ką nors gero. Vienintelis likęs salonas - Vilniuje, Pylimo gatvėje. Užsidarė net kartais nemažai žmonių sulaukdavęs Vilniaus "Akropolio" salonas. Nors "BeON" prekybos tinklo beveik nebeliko, tačiau vis dar prekiaujama puslapyje gerakaina.lt .

Iš "Gerakaina Lt" bendrovės taip pat nesenai išėjo nuo pat įkūrimo dirbęs darbuotojas Arsenij. Apie tai jis oficialiai paskelbė gerakaina.lt forume. Tačiau iš IT biznio, kaip ir pats rašė, niekur nesitraukia. Jau senokai veikia jo atidarytas prekybos tinklas "Skytech", kurio parduotuvės yra keturiuose miestuose ir taipogi prekiaujama internetu. Kol kas nesenai atsidaręs prekybos tinklas laikosi geriau nei "Gerakaina Lt" projektai.

Kaip minėjau anksčiau, "BeON" atsirado susijungus "FIS" ir "Fortakui". 2009-tųjų pabaigoje bendrovė "Novanet"  atkūrė vieną geriausių buvusį prekybos tinklą "Fortakas". Jau senokai prekiaujama internetu ir keturiuose Lietuvos miestuose esnačiuose salonuose.
Tuo tarpu kažkada skaitmeninės technikos gigantu pramintas "BMS" neskuba taip atidarinėti naujų salonų, kaip atsikūręs "Fortakas" ar naujai įsikūręs tinklas "Skytech". "BMS Megapoliui" taip pat nelabai pasisekė krizės metu - 2009-tųjų liepos 31-ąją jie uždarė visas parduotuves. Tačiau uždarytos parduotuvės ilgai nestovėjo tuščios - prekyba greitai buvo atstatyta, bet, deja, tik Vilniuje ir Kaune, ir tai tik trijuose salonuose. O kažkada jų buvo vienuolika...

Dabar truputį pažiūrėkime, kas vyksta su internetinėmis parduotuvėmis. 2007 metais atvėręs Pigu.lt dar ir dabar yra populiariausias internetinis prekybos centras. Tačiau tam, kad nebūtų nuostolių, paskutiniu metu vis labiau apribojama prekyba - mažiausia suma, už kurią galima nusipirkti prekių yra 69 litai, o atvežimas iki namo durų kainuoja 10 litų. Tačiau tokiu atveju Jums teks pačiam nulipti ir pasiimti prekes, jei nenorėsite mokėti papildomų 40 litų - teik kainuoja užnešimo paslauga. Be to, pigu.lt prekybos centre, pagal "Computer Bild Lietuva" tyrimus, prekės yra brangesnės nei kitur.

Atsinaujinusi internetinė parduotuvė Imk.lt dabar siūlo nemokamą atvežimą be jokių papildomų mokesčių. Anksčiau šią parduotuvę valdė prekybos tinklas "ICG", tačiau šiam bankrutavus, prekyba buvo perleista kitai įmonei. Ši įmonė ne tik perėmė Imk.lt valdymą, tačiau ir atnaujino puslapio dizainą (valdant "ICG", firmos logotipas - ranka - buvo nukreiptas į viršų, o meniu buvo visiškai kitoks).

Tačiau kai nauja įmonė pradėjo valdyti internetinę parduotuvę Imk.lt, senieji darbuotojai paliko jos veiklą ir įkūrė alternatyvą - parduotuvę "Toptechnika". Parduotuvė neturi salonų ir prekiauja tik internetu, be to matosi, jog buvo sutaupyta ir ant svetainės kūimo - tam naudojamas ne išskirtinis dizainas, o "Joomla" turinio valdymo sistemos nemokama tema.

Aišku, kad tai, ką aprašiau, nėra visos Lietuvoje veikiančios internetinės parduotuvės. Pasirinkau būtent šias, kadangi jų istorija kažkuo išsiskiria iš kitų, be to, jos Lietuvoje yra (arba buvo) pačios populiariausios. 

Informacija, panaudota straipsnyje, surinkta iš nemokamų šaltinių.