2008-12-18

Viskas apie Windows 7 - 2 dalis - atnaujintos programos

2 dalis - atnaujintos programos

Kaip jau žadėjau, parašysiu apie atnaujinimus įvairiose programose.
Kol kas žinoma, jog dvi programos, kurių istorija labai ilga, visiškai pakeitė išvaizdą. Tai yra piešimo programa Paint ir teksto rašymo programa WordPad.

Pradėkime su Paint istorija. Paint programa pirmą kartą pasirodė (bent kiek aš esu girdėjęs) Windows 1.0 operacinės sistemos versijoje (paveikslėlis). Vėliau jis tobulėjo (paveikslėlis), kol galiausiai pasiekė galutinę versiją (paveikslėlis), kurią naudojame ir dabar su Windows XP ir Windows Vista. Tačiau ją smarkiai pralenkė programos Adobe Photoshop CS3 ir nemokama paveikslėlių kūrimo ir redagavimo programa Gimp (atsisiųsti). Štai turbūt todėl ir Microsoft panoro visiškai pakeisti šią programą. Palyginkime senąją ir naująją versiją:
Tikrai galime pamatyti daug pakitimų - ypač meniu:
Naujojoje versijoje pasidarė patogiau iškirpti ir įdėti paveikslėlio dalis (1), pažymėti, apsukti šonu ir daryti kitus paveikslėlio dydžio pakeitimus (2). Įrankiai pakeitė savo buvimo vietą (3), o teptuko formą jau galima keisti atskiru mygtuku (4). Be buvusių paprastų tiesių linijų ir truputį vingiuotų linijų, skritulio ir kvadrato, atsirado daugybė naujų formų - žvaigždučių, rodyklių ir dar bala žino ko (5). Teptuko dydžiui taip pat suteikti nauji namai - atskiras mygtukas (6). Ir pačioje viršutinio meniu dešinėje nukeliavo spalvų paletė, su pora naujų funkcijų (7). Dar norėčiau pažymėti, jog apačioje pradėjo rašyti dabartinio paveikslėlio dydį (8), paskutinio paveikslėlio išsaugojimo dydį (9), ir liniją, su kuria galima labai lengvai pritraukti ir atitolinti norimą paveikslėlio dalį.

Kaip ir viskas su šia programa, pats laikas keliauti prie antrojo punkto - WordPad teksto redagavimo ir rašymo programos. WordPad istorijos nerašysiu, tiesiog noriu paminėti jog ši programa pirmą kartą pasirodė su Windows 1.0 kaip Write (paveikslėlis). Palyginkime Windows 7 WordPad su Windows Vista versija:

Galima pamatyti labai daug skirtumų, bet pastebėjau, jog naujasis WordPad panašesnis į Microsoft Office Word 2007, tad nusprendžiau parodyti panašumus ir jums:
Visų pirma išsaugojimo ir failo atverimo funkcijos persikėlė į patį lentelės viršų (1). Pasidarė paprasčiau įdėti iškirptus iš kitų dokumentų tekstus (2), nustatyti įvairius teksto nustatymus (3), ir paragrafų nustatymus (4), taip pat įterpti paveikslėlius, šios dienos datą ir daryti daug kitų funkcijų (5). Apačioje, kaip ir Word 2007 jau galima pritraukti ir atitolinti puslapį (6). Žodžiu galima sakyti, jog Microsoft padarė WordPad tiek išvaizda, tiek kai kuriomis funkcijomis panašų į Word 2007, kad sumažintų nelegalių ofiso atsisiuntimo skaičių, nes daugelis siuntėsi nelegalų ofiso programų paketą vien dėl Word.

Taigi, tiek išvadų ir palyginimų šiam kartui, iki sekančių pranešimų.