2010-03-21

Foto-reportažas - ekskursija po Vilnių

Nebuvau planavęs kurti jokio foto-reportažo, tačiau šeštadienį, vykdamas fotografuoti parabolių matematikos projektui, truputį pafotografavau ir pačio Vilniaus vaizdų, ir noriu maloniai pasidalinti nuotraukomis kartu su tinklaraščio skaitytojais. 

Šįkart foto-reportažas truputį kitoks - pateikiu ne tik nuotraukas, bet ir trumpą pavaizduotų objektų istoriją. Taip pat pirmą kartą foto-reportaže pristatysiu panoraminę nuotrauką, bet apie viską iš eilės.

Pradžioje nufotografavau du tiltus - žaliąjį ir Mindaugo. Žaliasis tiltas pastatytas 1952 metais, tačiau šioje vietoje tiltai buvo pažymėti jau 1386 m. Prieš naujojo tilto pastatymą buvęs tiltas 1944 m. buvo susprogdintas. Tiltas įgavo savo pavadinimą 1739 metais; ta pati spalva buvo pasirinkta ir naujajam tiltui. Tilto ilgis siekia virš 100 metrų, plotis - apie 24 metrus. aukštis - 15 metrų.
Žaliasis tiltas

Mindaugo tiltas visai naujas - pastatytas 2003 metais karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų proga. Jo ilgis - virš 100 metrų, plotis - apie 20 metrų.
Karaliaus Mindaugo tiltas
Taip pat, nors ir nebuvau toje Neries pusėje, nufotografavau ir žymųjį "Vilniaus vamzdį". Prašau pasigėrėti šiuo meno stebuklu.
"Vilniaus vamzdis"

Toliau po tiltų sekė kelionė į Gedimino kalną. Aišku, į kalno viršų keliavau ne pėsčiomis, o keltuvu, kad sutaupyti laiko. Dabartinės kainos užvažiuoti į viršų - 3 Lt suaugusiems, 2 Lt moksleiviams.
Keltuvu į Gedimino kalną
Viršuje įamžinau žymųjį Vilniaus simbolį - Gedimino bokštą, vienintelę išlikusią aukštutinės pilies dalį. Bokštas stovi 48 metrų aukštyje, taigi keltuvu kilti reikėjo apie pusę šimto metro.
Gedimino pilies bokštas


Taip pat kalno viršuje įamžinau Vilniaus miesto panoramą. Panoramą tinklaraštyje talpinu pirmą kartą, todėl norėčiau sulaukti apie ją jūsų atsiliepimų.

Po Gedimino kalno keliavome toliau. Nufotografavau Lietuvos Nacionalinį muziejų. Tai - vienas iš seniausių Lietuvos muziejų, todėl jo nuotraukų irgi pateikiu tinklaraščio skaitytojams.
Lietuvos Nacionalinis muziejus
Karaliaus Mindaugo paminklas priešais Lietuvos Nacionalinį muziejų.

Dabar pasiūlysiu sugrįžti į praeitį, 2009-tųjų birželį. Tą mėnesį patalpinau Valdovų rūmų statybų būklės foto-reportažą. Dabar pristatau pabaigtos priekinės pastato pusės nuotrauką.
Valdovų Rūmai
Kelionė nesibaigė Katedros aikštėje. Taip pat nufotografavau ir šv. Onos bažnyčią, nors nelabai tilpo į kadrą. Pastatyta 1500 metais, šv. Onos bažnyčia yra bene garsiausias gotikos paminklas Vilniuje. Keletą kartų apgriauta ir nuniokota per karus, bažnyčia dabar simbolizuoja senus laikus.
Šv. Onos bažnyčia
Taip pat prie šv. Onos bažnyčios stovi mano vardo daugiskaitos kilmininko - Bernardinų bažnyčia, kuri taip pat daugybę kartų buvo nukentėjusi nuo gaisrų ir karų. Jos nuotrauka išėjo geresnė nei šv. Onos bažnyčios ir ją pateikiu apačioje.
Bernardinų bažnyčia
Nuotraukų fotografavimas baigėsi prie Užupio, kur "paėmiau" keistai atrodantį pastatą ir šalia stovintį tiltą (galbūt, jei tai ne tiltas - pataisykit mane). Pateikiu ir šias dvi nuotraukas.
Keistas pastatas Užupyje
Užupio "tiltas"
Maniau, jog šis foto-reportažas išeis trumpesnis nei jis išėjo, bet labai džiaugiuosi, jog pavyko jį tokį sukurti - išsamų ir didelį. Tikiuosi, jog buvo įdomu.