2013-04-21

„Spotify“ - legalus langas į muzikos pasaulį

Jau kelios dienos kai naudojuosi nauja, neseniai Lietuvoje veikti pradėjusia muzikos platforma „Spotify“. Pripažinsiu, ja labai nesidomėjau, kol ji oficialiai nebuvo pasiekiama mūsų šalyje. Tačiau vos kelios dienos privertė mane žiauriai pamėgti „Spotify“. Jei dar nesinaudojate šia platforma, šiame įraše pabandysiu atskleisti, kodėl ji tapo kasdien naudojama programa, ir kodėl išbandę ją pamilsite ir jūs.

Viso pasaulio muzika - legaliai ir nemokamai

Kiek dainų turite savo kompiuteryje ar telefone? Kelis šimtus? Kelis tūkstančius? Na, galima lažintis, jog tikrai ne virš 20 milijonų..! Tokiu kiekiu muzikos garsėja „Spotify“. Visos jos pasiekiamos vos keliais paspaudimais, suskirstytos pagal atlikėjus bei albumus. Čia galima rasti beveik visų atlikėjų diskografijas - visus, net ir pačius naujausius, šiemet išleistus albumus bei singlus.

O jei dar paklausčiau, kaip tie keli tūkstančiai dainų atsidūrė jūsų kompiuteryje? Akivaizdu, jog piratavimas yra vienas dažniausių pasirinkimų, nes ne kiekvienas turi galimybių mokėti po dolerį už kiekvieną dainą „iTunes“ ar panašiose muzikos parduotuvėse. Dešimt dainų - 26 litai. Turbūt pritarsite, jog kaina - vienas iš faktorių, skatinančių piratavimą, o ne legalų muzikos įsigijimą.

Pagrindinis „Spotify“ bruožas tas, jog visos dainos pasiekiamos legaliai! Daugiau nebepažeidinėsite įstatymų, o savo mėgstamų atlikėjų dainų klausysitės nemokamai, beveik be apribojimų (apie juos - kiek vėliau).



Atgal prie radijo... tik kitokio

Gal ir jums kartais nesinori atrinkinėti dainų, kurių norite klausytis. Tam sugaištama laiko, o kartais ir patys galime nežinoti, ko tiksliai norime. „Spotify“ puikiai tinka ir tokiems atvejams. 

Radijo režime galite pasirinkti vieną iš 28 populiarių muzikos žanrų. Taip galėsite klausyti atsitiktine tvarka atrinktų to žanro dainų, nepatikusias tiesiog paprastai perjungti. Optimalu, kai norite greitai pasileisti muzikinį foną ką nors darydami, o taip pat atrasti naujų grupių bei gerų dainų.


Tikrai? Nemokamai?

Taip! Vos užsiregistravę, turėsite galimybę 6 mėnesius klausytis muzikos nemokamai, be laiko apribojimų. Tiesa, kas kelias dainas išgirsite trumpą, gal 15 sekundžių reklamą. Teigiama, jog pasibaigus pusmečio periodui galėsite išklausyti po 10 valandų muzikos per mėnesį. Taip, tai nedaug. Tačiau yra galimybė atsikratyti šio laiko ribojimo bei reklamų, o taip pat pagerinti garso kokybę ar net sinchronizuoti muziką su kitais įrenginiais, pavyzdžiui, mobiliuoju telefonu.

Yra siūlomi du mokami, tačiau tikrai nebrangiai kainuojantys planai:
  • Unlimited - 3,49 eurai (~12 litų) per mėnesį - leidžia klausytis muzikos neribojamai, taip pat neberodomos ir nebegrojamos reklamos. Galite didžiuotis galimybe klausytis muzikos iš 20 milijonų dainų fonotekos visiškai legaliai ir kiek norite.
  • Premium - 6,99 eurai (~24 litai) per mėnesį - leidžia ne tik klausytis muzikos neribotai ir be reklamų, bet ir suteikia galimybę sinchronizuoti dainas su visais prietaisais - mobiliuoju telefonu, planšetiniu kompiuteriu ir panašiai. Taip pat galite išsisaugoti dainas ir klausytis jų net be interneto prieigos. 
Internetinėse muzikos parduotuvėse (kaip „iTunes“) už dainą mokant po dolerį, 10 dainų albumas kainuotų 26 litus. „Spotify“ leidžia už dvigubai mažesnę sumą mėgautis milžiniška viso pasaulio dainų biblioteka. Todėl pasakymas „per brangu“ čia būtų visiškai nelogiškas.

Premium versiją, prieš užsisakydami, galite išbandyti 30 dienų nemokamai ir pajusti visas „Spotify“ galimybes.


Papildomos savybės

„Spotify“ nėra tik „plikas“ muzikos grotuvas. Įskiepių pagalba galite pritaikyti jį savo poreikiams. Pavyzdžiui, norint įsigilinti, apie ką dainuojama, galima įsidiegti „TuneWiki“ įskiepį ir dainos metu matyti ne tik žodžius, bet ir šiuo metu išdainuojamą jų eilutę. Deja, kai kurios muzikos įrašų platinimo kompanijos nusprendė neleisti viešinti dainos žodžių. Kam nauda iš to, sunku pasakyti.



Jei Last.fm tinkle dalinatės muzika, kurios klausotės, tereikės įsidiegti įskiepį ir toliau galėsite dalintis savo mėgiamais kūriniais. Įskiepių tikrai nemažai, tereikia pasirinkti tai, ko norite.

Vienas dalykas, kurio pasigedau - tai kiek didesnis muzikos žanrų pasirinkimas. Paieškojęs radau kiek užslėptą galimybę ieškoti pagal žanrus. Į paieškos laukelį programos viršuje įveskite:
genre:"ŽANRO PAVADINIMAS"
Žanrų sąrašą galite rasti čia. Deja, kaip pastebėjau, ne visi iš jų veikia paieškoje.

Ar verta naudotis?

Šiemet Lietuvai geri metai - atsirado tai, ką seniai naudojo visas pasaulis. „Streetview“, „Google Navigation“, dabar - „Spotify“.

Kaip ir minėjau, ši muzikos platforma mane pakerėjo. Savo savybėmis, savo fonotekos dydžiu. Tai, ko seniai reikėjo, jau čia. Nemokamai ir legaliai. Jei šiuo metu vis dar klausotės tų pačių, nelegaliai atsisiųstų dainų, o „Spotify“ vis dar neišbandėte, darote klaidą. Dabar pat pasinerkite į pasaulinę muzikos jūrą!

Atsisiųsti „Spotify“ galite iš oficialaus puslapio. Registracija trumpa, galima užsiregistruoti ir Facebook pagalba. „Spotify“ veikia visose pagrindinėse operacinėse sistemose.

1 comments:

  1. Hola! I've been following your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

    Also visit my page travel with group

    AtsakytiPanaikinti

STRAIPSNIO KOMENTAVIMO TAISYKLĖS:
Komentaruose draudžiamos reklaminės nuorodos į kitas svetaines. Savo svetainę galite nurodyti, pasirinkę "Vardas/URL" kaip jūsų identifikavimo būdą. Susijusios nuorodos leidžiamos, tačiau su straipsniu nesusijusių nuorodų autorių pranešimai bus trinami. Draudžiami ir necenzūriniai žodžiai. Šnekėkime lietuviškai!