2013-04-02

„Busai“ prieš „Maršrutai.lt“ („Android“ programėlių apžvalga)

Jau senokai iš „Google Play“ parduotuvės daugybė viešuoju transportu važinėjančių žmonių atsisiuntė programėlę „Busai“. Ją įsidiegė dešimtys tūkstančių vilniečių ir kauniečių bei virš kelių tūkstančių klaipėdiečių. Praėjusių metų pabaigoje į kovą dėl žmonių informavimo viešojo transporto grafikais stojo ir žymusis  portalas „Maršrutai.lt“. 

Tačiau kurią programėlę pasirinkti viešojo transporto naudotojams? Apžvelkime ir įvertinkime.

Išvaizda

Vienas svarbiausių reikalavimų tokio tipo programėlei - patogumas bei paprastumas. Einant link stotelės turi būti patogu greitai pasižiūrėti toje stotelėje važiuojančio transporto laiką.

Išdėstymo atžvilgiu abi programėlės gana panašios. Įsijungę patenkate į pagrindinį meniu, kuriame yra pagrindiniai punktai - tvarkaraščiai, konkrečių stotelių informacija, žymės ir pan. „Busai“ programėlėje pagrindinis meniu atrodo gražesnis - meniu punktai aiškiau atskiriami, ir, svarbiausia, didesni. „Maršrutai.lt“ meniu punktai nedideli, minimalistiški (ne, tai nėra blogai). Tiesiog manau, jog ateityje tuščią vietą programos kūrėjai galėtų išnaudoti geriau.
„Maršrutai.lt“ ir „Busai Vilnius“ palyginimas

Tvarkaraščių gausa

Viešojo transporto maršrutų programėlės pagrindinė paskirtis, žinoma - pateikti tvarkaraščius. Pasirinkimo galimybėmis stipriai laimi „Maršrutai.lt“. Testuojamoje (1.1.0) versijoje pateikiami Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Jonavos, Druskininkų, Elektrėnų, taip pat rajoninių autobusų, mikroautobusų, traukinių ir net keltų tvarkaraščiai. 
Tuo tarpu „Busai“ pateikia tik trijų didžiųjų miestų - Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos autobusų bei troleibusų tvarkaraščius, ir tai atskirose programėlėse. Žinoma, jei viešuoju transportu naudojatės tik viename iš šių didmiesčių, kam gali būti reikalingi kitų miestų grafikai? Tačiau tai, jog „Maršrutai.lt“ programėlė pateikia visos Lietuvos tvarkaraščius, nepatogumų juk nesukelia, o papildomos vietos telefone irgi neeikvoja. Didelis pliusas „Maršrutai.lt“.
Tvarkaraščių gausa „Maršrutai.lt“ programėlėje ir skirtingos „Busai“ versijos


Programėlė „Busai“ nenaudoja interneto ryšio. Tvarkaraščių pasikeitimus atsisiunčia kartu su atnaujinimais iš „Google Play“. Maršrutai.lt gali veikti ir su interneto prieiga, ir be jos. Greičiausio maršruto paieška veikia tik su aktyviu interneto ryšiu. Esant norui, programėlė maršrutus gali atsisiųsti į telefoną, jų atnaujinimų tuomet ieškoma kai prisijungiama prie interneto, o ne su programėlės atnaujinimais.

Tvarkaraščių pateikimas

Abiejose programėlėse skiltyje „Tvarkaraščiai“ tarp troleibusų, autobusų ir kitų transporto priemonių galite pasirinkti per ekraną slinkdami į šonus. Toliau leidžiama pasirinkti norimą kryptį ir atsiveria visas maršruto grafikas. „Maršrutai.lt“ jis labiau sugrūstas, su mažesniais tarpais tarp eilučių, tačiau skaičiai geriau atskirti bei išskirti, parodoma daugiau laikų. Gera „Busai“ tvarkaraščių savybė - atskiroje eilutėje išrašomi artimiausi konkretaus autobuso ar troleibuso maršrutai pasirinktoje stotelėje. „Maršrutai.lt“ artimiausi išvykimai pažymimi grafike mėlynu įrėminimu, tačiau tai galėtų būti daroma truputį ryškiau.

Švieslentės režime (kai pasirenkama konkreti stotelė ir matomi artimiausi viso transporto išvykimo iš jos laikai) „Maršrutai.lt“ stipriai laimi. Interneto prieigos dėka parodoma, kiek vėluoja ar skuba transportas realiu laiku. Taip pat galima matyti, po kiek laiko konkretaus reiso autobusas ar troleibusas bus kitose stotelėse. Tai labai palengvina laiko planavimą.

„Maršrutai.lt“ ir „Busai“ tvarkaraščio atvaizdavimo palyginimas

Kitos funkcijos

Greičiausio maršruto paieška - funkcija, pasiekiama tik „Maršrutai.lt“ programėlės naudotojams. Interneto pagalba, pasirinkus pradžios ir pabaigos taškus bei išvykimo/atvykimo laiką nustatomas greičiausi ir geriausi įmanomi maršrutai. Pateikiamas tikslus kelionės planas - kada atvažiuoja reikiamas autobusas, kiek minučių teks eiti į kitą stotelę ir kada išvyks autobusas, į kurį teks persėsti. Taip pat galima kelionės tikslą pamatyti žemėlapyje, kuriame dar rodomos ir viešojo transporto priemonės gatvėse realiu laiku.
Greičiausių maršrutų paieška ir realaus laiko žemėlapis

Artimiausios stotelės paieška - dar viena teigiama savybė, dėl kurios „Maršrutai.lt“ veržiasi į priekį. Jei norite sužinoti šalia esančios stotelės grafikus, nereikia įvedinėti pavadinimo. Programėlė pagal koordinates suranda artimiausias stoteles ir tereikia iš pateikto rezultato sąrašo išsirinkti norimąją.

Ir „Busai“, ir „Maršrutai.lt“ turi žymių (arba „mėgstamiausių“) funkciją, leidžiančią pasižymėti stoteles (parodo visą transportą, netrukus išvykstantį iš konkrečios stotelės), maršrutų stoteles (konkrečiai pasirinktos viešojo transporto priemonės su nurodyta kryptimi buvimas tam tikroje pasirinktinoje stotelėje), trasas (atveria visą iš anksto pasirinkto maršruto ir krypties pravažiuojamų stotelių sąrašą). „Maršrutai.lt“ dar suteikia galimybę išsisaugoti „greičiausius maršrutus“, o taip pat rodo konkrečių išsaugotų maršrutų išvykimą tiesiog sąraše (nereikia nieko pasirinkti - sutaupomas laikas).
 Žymės „Maršrutai.lt“ bei mėgstamiausieji „Busai“ programėlėse

Taigi... ką pasirinkti?

Akivaizdu, jog „Maršrutai.lt“ pristatyta programėlė savo siūlomų funkcijų gausa stipriai lenkia artimiausią konkurentą. „Busai“ nėra bloga ir tikrai neturėtų būti nuvertinta. Ji taip pat puikiai pateikia išvykimo grafikus ir per ilgesnį gyvavimo laikotarpį yra pamėgta. Tiesiog dabar ji ne tokia funkcionali kaip „Maršrutai.lt“. Ar kūrėjais ruošiasi vytis ir diegti naujas funkcijas, kaip buvo žadėta jų Google+ puslapyje prieš trejetą mėnesių, nežinia.

„Google Play“ parduotuvės nuorodos: