2012-02-26

Fotoreportažas - Vilniaus knygų mugė 2012

Dar nespėjęs atsigauti po šimtadienio sukelto šurmulio, šeštadienio rytą skubėjau į „Litexpo“, kur šį savaitgalį vyksta jau 13-oji tarptautinė „Vilniaus knygų mugė“, kasmet pritraukianti dešimtis tūkstančių žmonių. Šiemet mugė svečius pasitiko dar labiau išaugusi ne tik dalyvių, bet ir renginių kiekiu.

Kadangi teko girdėti blogą orą pranešančias orų prognozes, savaitės pradžioje nusprendėme pasirūpinti išankstiniais bilietais, kuriuos pardavinėjo „Bilietų pasaulio“ kasos. Apie 12 valandą pasiekę kelionės tikslą labai džiaugėmės savo sprendimu. Didžiulės žmonių eilės nusidriekė prie visų „Litexpo“ kasų.


Išankstinis bilietas suteikė privilegiją prasmukti į teritoriją visiškai nestovint eilėje. Taip greitai pasiekėme pagrindinį pastatą. Didžiulis žmonių kiekis okupavo visas laisvas pagrindinių rūbinių vietas, tačiau truputį palaukę gavome galimybę pasikabinti striukes ties ketvirtąja sale. 

Didžiausias žmonių srautas buvo pagrindinėje, penktojoje salėje. Čia įsikūrė pagrindinės leidyklos, pritraukusios didžiausią lankytojų srautą bei labiausiai sudominusios skaitytojus.

Erdvę salės kampe užsiėmė LTV studija, iš kurios gyvai transliuotos įvairios laidos, pokalbiai su rašytojais.

Salės viduryje vietą sau užsiėmė „Obuolys“. Deja, skirtingai nei kai kurios leidyklos, ši knygoms labai didelių nuolaidų netaikė, o kai kurios jų kainavo net kiek brangiau, nei perkant internetu pačio „Obuolio“ reklamuojamoje parduotuvėje knygos.lt, tačiau tai skaitytojų neatbaidė. Praeiti pro šios leidyklos stendą buvo gana sudėtinga.

Dar sudėtingiau buvo pamatyti kai kurių kitų leidyklų, pavyzdžiui, „Baltų lankų“ pasiūlymus. Daugelį knygų pasiekti trukdė priekyje buvęs prekystalis, todėl žmones jos domino kiek mažiau. Tai turbūt daroma siekiant sutaupyti salėje vietos, kurios visoms leidykloms sunkiai užtenka. Taip elgiamasi jau ne vienerius mugės egzistavimo metus.

Penktojoje salėje taip pat prieglobstį surado ir „Alma Littera“, „Metodika“, „Smaltija“, „Šviesa“, „Vaga“ bei dar keletas užsienio leidyklų. Dėl didžiulio žmonių kiekio salėje nuolat buvo didelis triukšmas, o oro temperatūra labai aukšta. 

Lankytojai atsigaivinti galėjo žymiai vėsesnėje, trečiojoje salėje. Čia įsikūrė universitetų leidyklos, „Lietuvos Muziejų asociacija“, „Lietuvos Nacionalinė filharmonija“, „Martyno Mažvydo biblioteka“ bei kiti. Salės kraštą užėmė „Vero cafe“.



Didelio susidomėjimo sulaukė ir salės gale įsikūręs forumas. Diskusijas čia stebėjo daugybė lankytojų, kuriems net neužteko sėdimų vietų.

Kaip jau įprasta, trečiojoje salėje visuomet vyksta ir įvairios parodos. Šiemet mugėje buvo galima išvysti vaikų knygų iliustracijų, Jurgos Ivanauskaitės kūrinių, „Metų knygos rinkimų“ bei kitas ekspozicijas. 

Didžiąją dalį ketvirtosios salės užėmė vaikams skirtos knygos bei renginiai. Likusioje erdvėje buvo gana pigiai parduodamos ir knygos iš antrų rankų.

Mugėje buvo galima sutikti ir žymių žmonių. Vos per kelias valandas turėjau progą pamatyti Veroniką Povilionienę, Leonidą Donskį, Gediminą Navaitį, Aistę Smilgevičiūtę bei keletą kitų Lietuvos visuomenės veikėjų.

„Vilniaus knygų mugė“ šiemet, kaip ir praėjusius du kartus, paliko labai neblogą įspūdį. Tikiuosi, jog turėsiu progos joje pasisvečiuoti ir kitais metais :)

Pabaigai - trumpas vaizdo įrašas su filmuota medžiaga: