2009-10-30

National Geographic Lietuva - kas pasikeitė

Spalio 18-tąją palyginau neseniai išleistą pirmąjį "National Geographic Lietuva" numerį su originaliu žurnalu anglų kalba. Lietuviškajame buvo mažiau reklamų, ir, nors originalas turėjo daugiau puslapių, atmetus reklamas jų daugiau pasidarė "National Geographic Lietuva" žurnale.


Spalio 29-tąją, pavėlavę dėl bėdų, susijusių su žurnalo platinimu, leidykla "Alma Littera" išleido antrąjį numerį lietuvių kalba. Toks šio straipsnio tikslas - palyginti, kaip pasikeitė reklamų kiekis išleidus antrąjį numerį.

Visų pirma - jis tapo truputį (7 puslapiais) plonesniu. Suprantama, nemažai vietos pirmajame numeryje užima laiškai, specialus redaktoriaus žodis ir kiti panašūs dalykai, ko antrajame numeryje jau nerasime. Tiražas liko nepakitęs - 15 000 numerių.

Tiek pirmame, tiek antrame numeryje yra įvelta klaidų su puslapių skaičiumi. Pirmajame numeryje parašyta, kad straipsnis nukeltas, tačiau atvertus nurodytą puslapį, nerasite tęsinio. Antrajame straipsnio puslapių numeriai parašyti gerai, tačiau įvelta klaida su puslapio nuoroda į iliustraciją.

Pirmame numeryje buvo 10 reklaminių puslapių, antrajame liko devyni. Tai beveik nieko nereiškia, palyginus, kad žurnalas truputį suplonėjo.

Tikslūs reklamos kiekio palyginimai ir vėl pateikiami lentelėje. Tokia pati lentelė buvo pateikta, kai lyginau lietuviškąjį variantą su anglišku. Šįkart čia lyginami tik lietuviški numeriai:


Kai kuriuose šiais laikais leidžiamuose žurnaluose reklamų būna daugiau nei teksto. To nepasakysi apie "National Geographic Lietuva". Čia reklamų rasite tik žurnalo pradžioje ir pabaigoje, o tarp pagrindinių straipsnių jų nerasite.

"National Geographic Lietuva" žurnalą tikrai apsimoka skaityti, nes jame pateikiama informacija ir nuotraukos tikrai vertos pačio žurnalo kainos. O prenumeruodami metams, sutaupysite apie 30 litų, tai reiškia, kad mokėsite tik už 10 žurnalo numerių, o du gausite nemokamai.