2014-06-25

„LIDL“ žengia į Lietuvą! Ar parduotuvė dygsta šalia Jūsų namų? (atnaujinta 2016-08-20)

Lietuvos miestų gatvėse pastaruoju metu pradeda žibėti vis daugiau žymių prekių ženklų iškabų. 2013-ųjų rugpjūtį minios užplūdo šalia Vilniaus oro uosto duris atvėrusį baldų prekybos gigantą „IKEA“, tą patį mėnesį pirkėjai praleido ištisą naktį Vilniaus „Akropolyje“, norėję tapti pirmaisiais Lietuvoje apsipirkusiais „H&M“ drabužių parduotuvėje, kuri vėliau atsidarė ir visuose kituose didžiausiuose šalies prekybos centruose. Garsiai duris atvėrė naujasis „KFC“, suradęs vietą pačioje Gedimino prospekto pradžioje šalia Katedros aikštės, o balandžio pabaigoje tyliai, be jokios reklamos, sumuštinius gaminti pradėjo ir pirmoji šalyje „Subway“ užkandinė, atidariusi Vilniuje, Vokiečių gatvėje. Be to, įmonės planuose - daugiau nei 30 užkandinių visoje Lietuvoje.

Tai - jau tikrai nemažai, tačiau netrukus į šalį žengs dar vienas pasaulyje žinomas prekybos gigantas. Vokietijos mažų kainų mažmeninės prekybos maisto produktais tinklais „LIDL“ jau pasistatė pirmąją parduotuvę bei neseniai pradėjo statyti prekių terminalą, o oficialiai žiniasklaidai minėjo, jog parduotuves statys visuose miestuose, kuriuose yra virš 20 tūkstančių gyventojų. Tačiau kur tiksliai išaugs naujojo tinklo parduotuvės? Apžvelkime visų jau žinomų parduotuvių vietas. Informacija apie jas gauta iš savivaldybių internetinių portalų, vz.lt bei miestai.net diskusijų.

Taip pat pateikiamos Vilniaus, Mažeikių, Kėdainių, Telšių, Kretingos „LIDL“ statybviečių nuotraukos.

Jei gyvenate netoli kitų miestų „LIDL“ parduotuvių ir galite pasidalinti nuotraukomis su „Bernex Tinklaraščio“ skaitytojais, siųskite jas elektroiniu paštu   . Visų nuotraukų autoriai nurodomi (taip pat galite paprašyti įdėti ir vieną aktyvią nuorodą šalia, pvz., savo internetinio puslapio ar įmonės reklamą, kaip atlygį už pasidalinimą).

Papildymai:
  • 2014-07: nauja parduotuvė Vilniuje;
  • 2014-08-16: nuotraukos iš Mažeikių, Kėdainių „LIDL“ statybų, būsimos Kauno statybvietės, logistikos centro;
  • 2014-08-19: nauja parduotuvė Kaune.
  • 2014-12-02: naujos parduotuvės Vilniuje, Šiauliuose; nuotraukos iš Mažeikių, Telšių, Kretingos, Kėdainių
  • 2016-06-03 pridėtas sąrašas atidarytų ir planuojamų/statomų/dar neatidarytų parduotuvių.

ATNAUJINTA 2016-08-13
ATIDARYTOS BIRŽELIO 2 D.:
Vilniuje: Ateities g. 4A, Dūkštų g. 34, Kalvarijų g. 180, Kapsų g. 1, S.Neries g. 16
Kaune: Baltų pr. 10, Šiaurės pr. 1A
Klaipėdoje: Taikos pr. 66B
Šiauliuose:  Tilžės g. 3
Alytuje: Jazminų g. 32A
Mažeikiuose: M. Daukšos g. 24A
Kėdainiuose: J. Basanavičiaus 87B
Telšiuose: Luokės g. 74A
Marijampolėje: Žemaitės g. 22
Kretingoje: Žemaitės al. 12

ATIDARYTA LIEPOS 7 D.:
Klaipėdoje: Smiltelės g. 19

ATIDARYTA RUGPJŪČIO 4 D.:
Vilniuje: Žemaitės g. 16

ATIDARYTA RUGPJŪČIO 11 D.:
Tauragėje: Dariaus ir Girėno g. 48

ATIDARYTA RUGPJŪČIO 18 D.:
Vilniuje: Sausio 13-osios g. 3

BUS ATIDARYTA RUGPJŪČIO 25 D.:
Jonavoje: Žemaitės g. 3

PLANUOJAMOS STATYTI, STATOMOS ARBA PASTATYTOS, BET DAR NEATIDARYTOS:
Vilniuje: Stanevičiaus g. 2A, Rasų g. 9, Justiniškių g. 126
Kaune: K. Baršausko g. 66, Veiverių g. 146
Šiauliuose:  Tilžės g. 217
Panevėžyje: Ateities g. 5, Kosmonautų g. 14
Plungėje: J. Tumo – Vaižganto g. 110
Ukmergėje: Vytauto g. 111


APAČIOJE - SENA INFORMACIJA



Vilnius - ATNAUJINTA (2014-12-02)

Dūkštų g. 34 (šaltinis: vilnius.lt)

Pati pirmoji, pavyzdinė LIDL parduotuvė šalyje pradėjo dygti Šeškinės mikrorajone. Šiame plote daugybę metų veikė mokama automobilių stovėjimo aikštelė. 2013-ųjų liepos pirmąją automobilių čia nebeliko, o po poros dienų technika jau pradėjo ardyti asfaltą.

Aplinka jau baigta tvarkyti, parduotuvė pastatyta, ir, panašu, įrengta ir iš vidaus. Bent jau apšvietimas. Deja, iki šiol visas plotas aptvertas tvora ir yra saugomas, todėl prieiti ir pasižvalgyti bent pro lango stiklą nepavyks.

Nors prekybos centras jau baigtas statyti, kaip skelbė bendrovė, jis dirbti pradės kartu su kitomis tinklo parduotuvėmis vienu metu. Tai įvyks, kai bus baigtas statyti prekių terminalas.


Sausio 13-osios g. 3 (šaltinis: Vilnius.lt, išankstinis šaltinis: miestai.net)

Karoliniškės tapo antruoju mikrorajonu, kuriame pradėjo augti „LIDL“. Vieną dieną gyventojams, mėgusiems tiesų praėjimą iki stotelės, teko pasirinkti aplinkinį maršrutą. Didelis žalias plotas, plytėjęs šalia Sausio 13-osios g. „Maximos“ ir viešbučio „Karolina“, buvo aptvertas tvoromis. Šioje vietoje jokių statinių nėra buvę, visą laiką tai buvo tuščia žemė, kurioje anksčiau ar vėliau privalėjo kas nors išaugti.

Akivaizdu, jog „LIDL“ tikrai nebijo šalyje jau įsitvirtinusių mažmeninės prekybos gigantų. Parduotuvė statoma visiškai šalia gausiai pirkėjų lankomos seniausios „Maxima“ parduotuvės Lietuvoje, kitoje gatvės pusėje - XXL dydžio „Norfa“, aplinkinėse stotelėse - dvi „Iki“.

Supylus parduotuvės pamatus (ar bent jų daliai), statybos kol kas nurimo. Darbai, žinoma, po truputį turėtų tęstis, tačiau nors tai ir antras Vilniuje pradėjęs dygti „LIDL“ prekybos centras, statybų pabaiga, remiantis statybvietėje pastatytos lentos informaciją, numatoma tik kitų metų gale.


Kalvarijų g. 180 (šaltinis: statybvietės informacija, nuotrauka)

Dar viena stovėjimo aikštelė Vilniuje tapo „LIDL“ auka. Šalia vienos iš judriausių miesto gatvių, prie dažno viešojo transporto persėdimo taško - Pramogų arenos stotelės - „LIDL“ nusprendė pasistatyti dar vieną parduotuvę sostinėje.

Kalvarijų gatvės „LIDL“ išaugti žada daug greičiau - iki šių metų pabaigos. Vieta prekybos centrui - tikrai labai patraukli, todėl ši parduotuvė gali tapti viena iš populiariausių ir daugiausia lankytojų sulaukiančia „LIDL“ mūsų šalyje ar bent jau Vilniuje.

Nuotraukose neužfiksuoti naujausi vaizdai. Prekybos centras šiuo metu dygsta labai sparčiai, turbūt net greičiau už anksčia tai pat greitai statytą bandomąją parduotuvę Dūkštų gatvėje.

Gegužės mėn. nuotraukos:


Rugpjūčio mėn. nuotraukos:


Žemaitės g. 16 (šaltinis - statybvietės informacija, žr. nuotraukas)

Neseniai išaiškėjo dar vienos „LIDL“ parduotuvės sostinėje vieta. Šįkart tai - ne buvusi stovėjimo aikštelė ar tuščias laukas, o seni pramoniniai pastatai Naujamiestyje. Tiesa, LIDL spėjo juos jau nugriauti. Beliko sulaukti, kada statybos pajudės.

Žemaitės gatvė jungia du judrius miesto kelius - Savanorių prospektą bei Naugarduko gatvę. Aplink, ne paslaptis - tankiai apgyvendinta bei pramoniniais pastatais apstatyta teritorija. Viešuoju transportu nuo stoties šis prekybos centras bus pasiekiamas per 10 minučių.





NAUJA: Stanevičiaus g. (šaltinis - Vilnius.lt)

Fabijoniškių gyventojams teks atsisveikinti su pušyno linija šalia kelio ir keliomis senomis sporto aikštelėmis. Šioje vietoje leidimą statyti parduotuvę jau gavo „LIDL“.

Skaitant viešo susirinkimo protokolą išaiškėja, jog medžiai, užsodinti aplink šį plotą, nėra registruoti kaip miškas, o aikštelės šiame plote yra įrengtos neteisėtai, be to, avarinės būklės, todėl jas griauti ir medžius kirsti statytojai turi teisę. Tiesa, vietoje panaikintų aikštelių ir pušyno šalia „LIDL“ planuojama įrengti rekreacinę-poilsio zoną, arba naują sporto aikštelę.


NAUJA: Ateities g. 4A (šaltinis - Vilnius.lt, statybvietės informacija)

Dar viena parduotuvė dygti pradėjo Jeruzalėje, adresu Ateities g. 4A, plote, esančiame tarp Kalvarijų ir Rugių stotelių. Čia, priešais Rimi, kitoje gatvės pusėje ilgą laiką veikė automobilių stovėjimo aikštelė. Kiek pavažiavus į šiaurę pasiekiamas prekybos centras „IKI“.

Susisiekimą su šia „LIDL“ parduotuve palengvins neseniai Kalvarijų stotelėje pradėjęs stoti 2 greitasis autobusas.


NAUJA: Dariaus ir Girėno g. - Kapsų g. sankirta (šaltinis - Vilnius.lt, leidimas kol kas negautas)

Dar viena LIDL planuojama Dariaus ir Girėno g. ir Kapsų g. sankirtoje. Apie tai informacija rasta Vilniaus miesto savivaldybės puslapyje. Tiesa, po viešo susirinkimo buvo nepritarta pateiktam pasiūlymui, o projektas atiduotas derinimui, taigi, šioje vietoje dygstančio „LIDL“ dar teks palaukti.



Kaunas

Ženkime į kitus miestus. Kol kas žinomos 3 vietos Kaune, kuriose turėtų išaugti po „LIDL“.

Pirmoji iš jų statoma Europos pr. 62 (šaltinis: kaunas.lt). Dar 2013-aisiais skelbta, jog būtent ši parduotuvė turėjo būti pirmuoju, bandomuoju „LIDL“ prekybos centru. Prekybos tinklas jau tuomet buvo gavęs leidimus nugriauti sklype esančius pastatus, tačiau statybų pradėti neskubėjo.

Parduotuvė veiks šalia gėrimų gamyklos UAB „Boslita ir ko“, kitoje gatvės pusėje - butelių gamykla. Sklypas nėra miesto centre, tačiau lengvai pasiekiamas ir gerai matomoje vietoje.

Būsimos „LIDL“ parduotuvės vieta Europos pr. | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)



Dar viena iš parduotuvių numatoma Šiaurės pr. 3B (šaltinis: kaunas.lt), šalia gyvenamųjų namų, o taip pat labai arti judraus Savanorių prospekto.



Trečioji Kauno „LIDL“ apjungs tris skypus - Žemaičių pl. 60C, Šarkuvos g. 2A bei Baltų pr. 10 (šaltinis: vz.lt), t.y. įsikurs aplink šias tris gatves. „LIDL“ pratęs Žemaičių plento prekybos vietų liniją - važiuojant iš šiaurės į pietus galima rasti „Norfą“, didelę Šilainių turgavietę bei už gatvės nuo būsimo naujo prekybos centro stovinčią „Maxima“ tinklo parduotuvę.


ATNAUJINTA 2014-08-19: skaitytojas Arūnas Mitrevičius informavo, jog Kaune, adresu Baršausko g. 66 (šaltinis: kaunas.ltyra planuojama ketvirtoji mieste „LIDL“ parduotuvė. Šalia stovinčiame pastate - prekybos centras „Molas“ kartu su didele „Maxima“, gatvėje priešais - „Kauno technologijos universiteto“ pastatai ir KTU studentų miestelis.

Pastato schemos: 1, 2.



Klaipėda

Uostamiestyje kol kas žinomas vienos tinklo parduotuvės adresas. Ji įsikurs Smiltelės ir Vingio gatvių sankirtoje, adresu Smiltelės g. 19 (šaltinis: ve.lt). Iki šiol šioje vietoje buvo automobilių stovėjimo aikštelė. Truputį į šiaurę veikia „Iki“, į pietus - „Rimi“, taigi „LIDL“ bus tarsi per vidurį tarp šių prekybos tinklų.



Šiauliai - ATNAUJINTA (2014-12-02)

Pagaliau išaiškėjo dviejų Šiaulių parduotuvių vietos.

Apie pirmąją parduotuvę skelbia portalas etaplius.lt. „LIDL“ turėtų įsikurti Tilžės gatvėje, šalia prekybos centro „Akropolis“ (tiksli vieta nėra paminėta). Aplinkiniai prekybos centrai pareiškė nerimą, jog dėl naujo prekybos centro šioje teritorijoje gali žymiai išaugti automobilių srautai.



Antroji „LIDL“ parduotuvė Šiauliuose dygs jau tiksliai žinomu adresu - Tilžės g. 217 (šaltinis: Siauliai.lt), visai šalia prekybos centro „Tilžė“, kuriame veikia prekybos tinklų „Maxima“ ir „Norfa“ parduotuvės.



Panevėžys

Panevėžyje, kaip ir Klaipėdoje, kol kas žinoma apie vieną parduotuvę, ir ji bus statoma Klaipėdos g. 109 (šaltinis: Aplinkos ministerija). Netoliese - ne tik daugybė gyvenamųjų namų, bet ir miestu mieste vadinamas prekybos centras „Babilonas“.



Alytus

„LIDL“ Alytuje taip pat yra suplanavusi vieną prekybos centrą. Jis išaugti turės šalia Jazminų ir Naujosios gatvių sankryžos, adresu Jazminų g. 32A (šaltiniai: vz.lt, „Alytaus gidas“). Kitoje gatvės pusėje didelį plotą užima Alytaus turgus, netoli - „Rimi“.

ATNAUJINTA 2014-08-16: skaitytoja Daiva Viktaravičiūtė (www.suristurek.lt), atsiuntusi kitų miestų nuotraukas, taip pat informavo apie įdomų atradimą. 2008-ųjų liepos mėnesį į „Panoramio“ nuotraukų dalinimosi puslapį buvo įkeltos 3 nuotraukos, kurių pažymėta vieta žemėlapyje - dabartinė būsimos „LIDL“ statybų aikštelė.

Įdomu tai, jog tose nuotraukose - prekybos centro modelis. Sprendžiant iš žymos, kuriomis vaizdai sužymėti, tai prekybos ir pramogų centras „Rytas“ (naudojama žyma - PPC Rytas). Deja, informacijos apie planuotą tokio pavadinimo prekybos centrą Alytuje rasti nepavyko.

Dar vienas įdomus faktas - „Alytaus gidas“ pateikia būsimo „LIDL“ brėžinį plane. Jis akivaizdžiai turi panašumų su pastato maketais nuotraukose - pastatas pailgos formos (kitoks, nei kituose miestuose statomų „LIDL“, kurios labai panašios savo išvaizda - žr. statybviečių informacinėse lentose pateiktus maketus), taip pat pastato pietinėje dalyje ir nuotraukoje, ir brėžinyje yra įvažiavimas į požeminę aikštelę. Tiesa, stovėjimo aikštelės išplanavimas skiriasi tiek stovėjimo vietomis, tiek įvažiavimo iš gatvės vieta.

Ar pastatas maketuose yra susijęs su būsimu „LIDL“ prekybos centru, ar tiesiog labai panašus, tikriausiai sužinosime tik pajudėjus statyboms.



Mažeikiai - ATNAUJINTA (2014-12-02)

Vienaaukštis „LIDL“ parduotuvės pastatas išdygti turėtų M. Daukšos g. 24A (šaltinis: vz.lt). Žiniasklaidoje skelbta, jog prekybinis plotas Mažeikiuose statomoje parduotuvėje sieks 1286 kv. m. Ir, žinoma, nebeturėtų stebinti tai, jog „LIDL“ augs visai šalia prekybos centro „Maxima“ bei Mažeikių turgaus - jau aišku, jog dauguma naujojo tinklo parduotuvių statomos būtent netoli kitų prekybos vietų.

ATNAUJINTA 2014-08-16: remiantis nuotrauka, „LIDL“ Mažeikiuose pradėjo dygti trečiajame šių metų ketvirtyje, o pastatas bus pabaigtas 2015-ųjų pradžioje.

„LIDL“ statybvietė Mažeikiuose | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)

ATNAUJINTA 2014-12-02: statybvietės nuotrauka, fotografuota 2014-11-21:

„LIDL“ statybvietė Mažeikiuose 2014 m. lapkričio mėnesį | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)



Jonava

Stovėjimo aikštelės - puikūs plotai naujoms „LIDL“. Jonavoje, kaip ir Šiauliuose, prekybos tinklas paprašė pakeisti prekybos, paslaugų įmonių bei pramogų centrų išdėstymo specialųjį planą. Miesto valdžia sureagavo greitai, ir „LIDL“ leido statyti parduotuvę Žemaitės g. 3 (šaltinis - jonava.info), su sąlyga, jog stovėjimo aikštelė veiks iki statybų pradžios, o prekybos tinklas skirs 250 tūkstančių litų naujų stovėjimo aikštelių mieste įrengimui.



Kėdainiai - ATNAUJINTA (2014-12-02)

„LIDL“ ir čia nusitaikė į plotą šalia kito prekybos tinklo. Parduotuvė statoma priešais „Iki“, kitoje gatvės pusėje, adresu J. Basanavičiaus 87B (šaltinis: DELFI). Pasak „Kas vyksta Kėdainiuose“ Facebook puslapio, parduotuvės statybos prasidėjo gegužės viduryje.

ATNAUJINTA 2014-08-16: parduotuvė sparčiai auga, ir turėtų būti pilnai pastatyta jau šių metų pabaigoje.

„LIDL“ parduotuvės statybos Kėdainiuose | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)

ATNAUJINTA 2014-12-02: nauja nuotrauka, fotografuota 2014-11-06. Jau lapkričio pradžioje parduotuvė buvo pastatyta, buvo tvarkoma išorinė, bei, matyt, pradėta tvarkyti ir vidinė apdaila.
„LIDL“ parduotuvės statybvietė Kėdainiuose 2014 m. lapkričio pradžioje | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)



Telšiai - ATNAUJINTA (2014-12-02)

Apie „LIDL“ Telšiuose yra labai mažai žinoma. Rajono savivaldybės puslapyje skelbiama, jog prekybos tinklo parduotuvė turėtų išdygti plote šalia „Norfos“ bei „Senukų“ pastato, Luokės g. 74A. Statybos projektiniams pasiūlymams pritarta tik gegužės pradžioje, todėl telšiškiams prekybos centro tikriausiai gali tekti kiek palūkėti.

ATNAUJINTA 2014-12-02: statybvietės nuotrauka:

„LIDL“ parduotuvės statybos Telšiuose (2014 m. lapkričio 21 d.) | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)



Tauragė

Tauragėje - vienas iš įdomiausių „LIDL“ žingsnių. Miesto valdžia siūlė prekybos centrą statyti kiek atokiau nuo miesto centro, kadangi tinklo parduotuvės yra kiek panašios į sandėlius ir miesto nepuoštų. Tačiau „LIDL“ pavyko susitarti ir parduotuvė išaugs šalia Autobusų stoties. Kas čia tokio įdomaus? Tai, jog tame plote - šeši gyvenamieji namai. Adresai - Dariaus ir Girėno g. 40, 42, 44, 46, 48 bei Kovo 11-osios g. 3.

Savo gyvenamuosius namus pardavė vienuolika fizinių asmenų, pirmieji būstai buvo nugriauti jau kovo mėnesį, o kitų turėtų nelikti iki metų pabaigos. Tik tuomet prasidės parduotuvės statybos (šaltinis - lrytas.lt).



Ukmergė - vyksta ginčai teismuose

Įsileisti „LIDL“ į savo miestą Ukmergė, panašu, nenori. Dar 2011-aisiais prekybos tinklas pateikė prašymą savivaldybei pakeisti prekybos centrų išdėstymą detaliajame plane ir leisti statyti prekybos centrą adresu Vytauto g. 102 arba 52. Taryba leido prekybos centrui rengti specialiojo plano keitimo projektą, tačiau tai baigėsi nesėkme - plano taryba nepatvirtino. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos nesutiko su šiuo sprendimu ir planą patvirtino.

Tačiau inspekcijos potvarkį Ukmergės rajono savivaldybė apskundė teismui vadovaudamasi teiginiu, jog toje vietoje prekybos centrų jau ir taip yra per daug. Koks likimas laukia „LIDL“ Ukmergėje pamatysime ateityje.



Kretinga - ATNAUJINTA (2014-12-02)

„LIDL“ neketina aplenkti ir Kretingos. Prekybos centras čia statomas adresu Žemaitės al. 12 (šaltinis: kretinga.lt), iki šiol tuščiame plote, todėl didelių problemų dėl statybų šiame mieste kilti neturėtų.

ATNAUJINTA 2014-12-02: parduotuvės statybvietės nuotrauka:

„LIDL“ parduotuvės statybos Kretingoje (2014 m. lapkričio 21 d.) | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)



Logistikos centras Kaune

Ne paslaptis, jog Kauno rajone, Ramučių kaime, auga dar vienas didelis „LIDL“ statinys - logistikos centras. Būtent iš čia prekės keliaus į kituose miestuose esančias parduotuves, todėl šis pastatas - tarsi „LIDL“ branduolys, be kurio veikla nebus pradėta.

Logistikos centro statybos prasidėjo gegužės 8 d., įkasus simbolinę kapsulę. Planuojama, kad logistikos centras turėtų būti užbaigtas iki kitų metų liepos. Nuotraukose žemiau - vietos vaizdas šių metų liepą. Miestai.net skaitytojai pateikia rugpjūčio mėnesio vaizdą - pastatas labai sparčiai kyla.

Logistikos centro vieta | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)
Prie teritorijos | Nuotr. - Daivos Viktaravičiūtės (www.suristurek.lt)

Kur dar galime tikėtis „LIDL“?

Prekybos tinklas žada įsitvirtinti visuose Lietuvos miestuose, kuriuose gyventojų skaičius viršija 20 tūkstančių. Šį kriterijų atitinkantys miestai, kurie nebuvo paminėti - Marijampolė, Utena, Visaginas bei Plungė. Apie vietas šiuose miestuose kol kas nepavyksta rasti informacijos. DELFI dar 2012-aisiais rašė, jog prekybos tinklo siūlymai keisti detaliuosius miesto parduotuvių išdėstymo planus buvo neigiamai sutikti ir Marijampolėje bei Utenoje. Apie „LIDL“ planus Visagine ir Plungėje - jokių žinių.

Visų žinomų parduotuvių bendras žemėlapis



Jei radote netikslumų, norite papildyti informaciją, žinote dar daugiau oficialiai patvirtintų vietų, kur bus statomos naujo tinklo parduotuvės arba galite pasidalinti nuotraukomis iš statybų aikštelės, rašykite elektroniniu paštu