2011-11-02

Pigus „Benq“ C1430 fotoaparatas (trumpa apžvalga)

Turbūt visi atsimename laikus, kai norėdami nusipirkti fotoaparatą, už paprastą, mažo funkcionalumo prietaisą sumokėdavome kelis šimtus litų, ir tai buvo vieni iš pigiausių to meto rinkos produktų. Laikai keičiasi kartu su technologijomis. Dabar pigų fotoaparatą galima nusipirkti vos už daugiau nei pusantro šimto litų. Vienas tokių prietaisų - „Benq“ C1430 „muilinė“.

„Benq“ šį fotoaparatą pristatė dar metų pradžioje. Šiuo metu Lietuvoje jį galima įsigyti vos už 159 litus (Skytech prekybos tinkle, 2011-11-01 duomenimis). Keletas pagrindinių savybių:
  • Fotoaparatas gali „paimti“ 14 megapikselių nuotraukas (deja, optinis priartinimas vos 3 kartų). 
  • Dėl integruoto BSI CMOS sensoriaus „Benq“ žada geros kokybės nuotraukas net ir fotografuojant silpnai apšviestus objektus (to išbandyti dar neturėjau galimybių). 
  • „Speedy burst“ funkcija leidžia vienu paspaudimu nufotografuoti 6 kadrus per sekundę 3mp raiška.
  • HDR (High Dynamic Range) nuotraukų fotografavimas (taip pat dar nebandžiau).
  • Įvairūs nuotraukų efektai - LoMo, Fisheye, tik tam tikros spalvos fotografavimas (kita nuotraukos dalis pilkų atspalvių) ir pan.
  • Daugybė scenos režimų, tokių kaip šypsenos nuotrauka (kai aptinkamas besišypsantis žmogus fotografuojama automatiškai) ar portretai (kai aptinkamas bent vienas žmogus kadre) bei pan.
Dar rugsėjo 9 dieną nuvykau į Vilniaus centą išbandyti šio pigaus fotoaparato, tik niekaip neradau laiko šias testines nuotraukas patalpinti į internetą. Dabar, per atostogas, pasitaikė puiki proga atnaujinti savo tinklaraštį, todėl pirmasis iš įrašų yra būtent šio produkto apžvalga. Norėjau ją padaryti didelę, tačiau nusibaigė visi mano pakraunami akumuliatoriai bei įkrovikliai. Galbūt šį įrašą pratęsiu arba sukursiu antrą jo dalį kai apsirūpinsiu naujais energijos šaltiniais. Kol kas talpinu keletą pavyzdinių nuotraukų:







Kaip jau minėjau, šis fotoaparatas turi įdiegtų efektų. Daugelį jų, žinoma, naudojant elementariausią nuotraukų redaktorių galima pritaikyti ant įprastos nuotraukos, tačiau vienas iš jų mane iš ties sužavėjo, todėl nufotografavau nemažai kadrų. Tai LoMo efektas, uždedantis patamsintus kraštus ant nuotraukų, o viduryje esančias spalvas šiek tiek iškreipdamas. Įdedu keletą pavyzdinių nuotraukų:

Upė (su LoMo efektu)


Padangų skulptūra ant vieno Užupio namo sienos (su LoMo efektu)

Dangoraižiai prie savivaldybės (su LoMo efektu)

Paskutinį nuotraukų rinkinį iš Vilniaus, fotografuotą vasaros pabaigoje/rudens pradžioje, galėsite išvysti šios savaitės pabaigoje. Jame patalpinsiu likusias nuotraukas iš abiejų prietaisų - „Fujifilm Finepix A920“ (kuriuo buvo daromi visi foto-reportažai šiame tinklaraštyje iki šiol) bei „Benq C1430“.

Viena iš visų fotoaparatų papildomų funkcijų yra vaizdo įrašymas. Apie tai neužsiminiau aukščiau, nes filmavimo galimybes noriu aprašyti plačiau.

Nors fotoaparatas nebuvo kurtas tik kaip vaizdo kamera, jo filmavimo galimybės gana neblogos. Benq C1430 pasižymi 720p HD vaizdo filmavimo galimybėmis. Šia kokybe gali filmuoti didžioji dalis šiuo metu rinkoje esančių „muilinių“. Didelis minusas yra tas, jog naudojant optinį priartinimą įrašo metu trumpam yra išjungiamas garsas, kad nesigirdėtų objektyvo judėjimo garsų, todėl nufilmuoti, pavyzdžiui, muzikinį pasirodymą neprarandant garso ir naudojant priartinimą yra neįmanoma. Taip pat, įdiegtas vaizdo stabilizatorius apsaugo nuo sujudėjusio kadro tik fotografuojant, todėl net ir menkiausias kameros judinimas priverčia visą nufilmuotą medžiagą drebėti. Filmavimo kokybės negalima lyginti su profesionaliomis vaizdo kameromis, tačiau filmavimui vos keletą kartų per metus to man pilnai pakanka.

Įdedu 3 minučių vaizdo įrašą, sudarytą iš daugybės trumpų nufilmuotų įrašų Vilniuje. Garsą neišjungtą palikau vienoje vaizdo įrašo dalyje. Garso kokybė atsiskleis netolimoje ateityje kai teks ką nors filmuoti ir įkelti į čia. Vaizdui pagerinti (ar pabloginti) netaikiau jokių papildomų efektų.


Ties čia šiandienos įrašą esu priverstas baigti. Kaip minėjau, savaitės pabaigoje įkelsiu paskutines likusias vis dar neįdėtas nuotraukas, tarp jų ir daugiau šiuo prietaisu „paimtų“ kadrų. Turiu suplanavęs dar bent du įrašus, kuriuos, tikiuosi, parašysiu iki mėnesio galo. Neturiu pakankamai laiko ir/ar noro dažnai atnaujinti savo tinklaraščio, tačiau šios vietos tikrai neapleisiu ir bent porą kartų per mėnesį tikrai įdėsiu ką nors naujo.

Kaip ir minėjau įrašo pradžioje, nusibaigė visi mano akumuliatoriai ir įkrovikliai. Neieškau kinietiško įkroviklio, kurių pilna Maximoje, o „protingo“, kuris atitiktų tokius reikalavimus:

  • Krauna AA tipo akumuliatorius;
  • Kokybiškas, nevienkartinis (nesuges po pirmo įkrovimo kaip man jau buvo atsitikę su vienu pigiu produktu);
  • Aptinka ir iškrauna akumuliatorius prieš naują įkrovimą;
  • Pilnai įkrovęs akumuliatorius, įkroviklis automatiškai nustoja juos krauti (išsijungia);
  • Įkrovimo laikas nėra pagrindinis kriterijus (nesvarbu - per dvi valandas ar per 16, svarbu, kad nesugadintų akumuliatorių po poros įkrovimų)
Jei turite kokių pasiūlymų, prašau juos parašyti šio įrašo komentaruose arba žinute į mano Twitter'io profilį @bernex.