2014-04-04

Apžvalga: „Just5 Spacer“ - pigus, bet galingas išmanusis telefonas iš Latvijos


Savaitės pradžioje į mano rankas pateko latviško prekės ženklo „Just5“ išmanusis telefonas. Iki šiol šis gamintojas buvo žinomas dėl telefonų su dideliais fiziniais mygtukais, pritaikytiems vyresnio amžiaus žmonėms. 

„Spacer“ - tai naujausias „Just5“ kūrinys. Pigus, 500 litų (144,81 €) nekainuojantis išmanusis telefonas, tikrai stebina už tokią kainą siūlomomis charakteristikomis - galingas keturių branduolių procesorius, 5 colių įstrižainės ekranas, 2 SIM kortelės. Panagrinėkime šį telefoną plačiau ir įsitikinkime, koks šis prietaisas yra iš tiesų.


Komplektacija

Susipažinti su pilna „Spacer“ komplektacija galite telefono išpakavimo vaizdo įraše:


Telefono išvaizda

Telefono korpusas pagamintas iš plastiko. Ekranas yra dengtas stiklu, tačiau oficialiame puslapyje nekalbama apie jokią apsaugą, todėl norėdami kuo ilgiau telefoną išlaikyti prekinės išvaizdos būtinai pasirūpinkite bent jau plėvele arba visu telefono dėklu. Specialiai „Spacer“ pritaikytomis apsaugomis prekiauja ir pats gamintojas. Apsauginė plėvelė kainuoja apie 7 litus (2,03 €), o natūralios odos vertikaliai atverčiamas dėklas - apie 49 litus (14,19 €). Tiesa, per visą testavimo laikotarpį, kai telefonu buvo naudotasi be jokių apsaugų ir specialiai nesaugant, jokių įbrėžimų nei ant ekrano, nei ant paties korpuso neatsirado.

„Just5 Spacer“ priekinė pusė

Telefono komplektacijoje iš karto yra du dangteliai - juodas bei baltas, todėl galėsite naudoti tą, kuris jums patinka labiau, o nusibodus vienai spalvai, tiesiog pakeisti į kitą. Abu dangteliai pagaminti iš neblizgaus plastiko, ant kurio pirštų antspaudų nesimato, taigi, telefono nugarėlė visuomet atrodys gerai. Tiesa, dangteliai keičia ne tik galinės dalies, bet ir telefono šonų spalvą kartu su visais mygtukais.

Galiniai dangteliai komplektacijoje

Prietaiso nugarėlės viršuje - galinė kamera bei blykstė, o ties apačia - garsiakalbis bei gamintojo užrašai. Manau, jog jie tokioje vietoje nėra reikalingi ir galėtų būti kur nors po dangteliu.

Telefonas po ekranu turi 3 išmaniuosiuose jau įprastus mygtukus. Tiesa, šiame modelyje visi jie - sensoriniai. Garso mygtukai, tradiciškai, yra telefono kairėje, užrakinimo - dešinėje. Prietaisas yra didelis, tačiau mygtukai išdėlioti tikrai patogiose vietose ir norint jais pasinaudoti keblumų neatsiranda. Pats telefonas rankoje guli pakankamai patogiai, neslysta.

Sensoriniai mygtukai po ekranu

Virš telefono ekrano, kairėje pusėje, yra artumo sensorius, skirtas išjungti telefono ekranui pokalbių metu, bei šviesos sensorius, pagal kurį automatiškai reguliuojamas ekrano ryškumas. Centre - pokalbių garsiakalbis, o dešinėje - priekinė telefono kamera, skirta vaizdo pokalbiams arba merginų mėgstamiems selfiams.

Sensoriai, garsiakalbis bei priekinė kamera

Telefono apačioje - USB jungtis bei mikrofonas. Kaip ir kituose biudžetinio lygio telefonuose, šiame yra tik vienas mikrofonas vietoje brangesniuose modeliuose įprastų dviejų, todėl vaizdo įrašai pasižymės mono garsu, o pokalbių metu nebus šalinamas pašalinis aplinkos triukšmas, tačiau tai tikrai netrukdys pokalbiams, o daugelis naudotojų išvis jokių pokyčių net nepastebės.

Telefono viršuje - standartinė 3,5 mm ausinių jungtis.

Pats telefono korpusas ne tik atrodo, bet ir yra surinktas tikrai kokybiškai ir, bent jau asmeniškai man, sudaro geresnį įspūdį, nei pigesni kitų gamintojų modeliai, kurie nebūna labai patvarūs ar vientisi.

Ekranas

Kaip jau minėjau, telefonas pasižymi dideliu, 5 colių įstrižainės ekranu. Gaila, jog ekrano raiška yra ne per didžiausia tokio dydžio ekranui, ir iš arti galima įžiūrėti vaizdo taškus.

Iš arti ant ekrano matomi vaizdo taškai

„Spacer“ pasižymi IPS LCD ekranu. Lyginant su „Samsung Galaxy S2 Plus“, „Spacer“ vaizdas yra truputį blankesnių spalvų. Be to, ekranas atpažįsta 2 pirštų paspaudimus vienu metu. Nors dėl to nepastebėsite skirtumo įprastose programose, žaidimų, kur kai kada gali reikėti net ir 5 paspaudimų vienu metu, pažaisti nepavyktų.

Tačiau, vertinant bendrai, „Spacer“ ekrano dydis paliko pakankamai gerą įspūdį. Maloniai žiūrėjosi YouTube vaizdo įrašai - ekrano proporcijos maždaug atitinka 16:9 vaizdą, todėl video rodymui išnaudojamas pilnas ekranas. Taip pat verta pridurti, jog naršyti internete tokio dydžio ekrane - tikras malonumas.

Programinė įranga

Telefonas „juda“ Android 4.2 sistemos pagalba. Tai nėra naujausia operacinės sistemos versija, tačiau ji tikrai dažnai vis dar randama ir kituose telefonuose, yra patikima ir veikia labai gerai. Bendrai apibūdinus, visas telefonas - labai stabilus ir veikia tikrai greitai. Per visą naudojimosi laikotarpį nepavyko pastebėti, kad prietaisas lag'intų, pastrigtų ar išsijunginėtų. Šioje vietoje - labai didelis pliusas.

„Spacer“ veikia su apyplike Android versija. Daugelis pasiges greitų nustatymų linijos vos atvėrus būsenos juostos langą, kuriame nusėda visi pranešimai (angl. notifications). Tačiau jei be to tikrai negalite gyventi, užteks atsisiųsti programėlę „Notification toggle“ ir viskas bus kaip ir kituose telefonuose.

Android sistemos išvaizda „Spacer“ telefone

Atrakinimo ekrane, kaip jau įprasta Android 4.2 versijai, galite pridėti papildomų valdiklių (angl. widgets). Telefonas leis pasirinkti vieną iš kelių ekrano apsaugos tipų - įprastinį (nesaugų), su pin kodu, slaptažodžiu, šablono perbraukimą arba atrakinimą pagal veidą (naudojant priekinę telefono kamerą).

Telefoną, žinoma, lengva personalizuoti ir pritaikyti savo norams. Pridėti ekrano paveikslėliai nėra kažkuo ypatingi ar labai gražūs, tačiau foną, žinoma, nesunku pakeisti.

Pora su telefonu ateinančių ekrano paveikslėlių

Trumpai apžvelkime pagrindines su telefonu atkeliaujančias programėles.

Galerija

„Spacer“ turi Android sistemos standartinę galerijos programėlę. Joje - kvadratais atvaizduojami katalogai, kuriuose tokiu pat principu parodomos esančios nuotraukos bei vaizdo įrašai.

Mėgstantiems patobulinti nuotraukas efektais, gera žinia: galimybių tam - daugybė. Galerijos programėlė turi integruotą galingą nuotraukų redagavimo įrankį, su kuriuo norimus pokyčius įvykdysite labai greitai ir patobulintomis nuotraukomis iškart galėsite dalintis savo mėgstamiausiuose socialiniuose tinkluose.


Adresų knygelė

Kontaktus patogiai priglaus įprasta baltos spalvos Android sistemos adresų knygelės programėlė. Pilna sinchronizacija su Google paskyra padės lengvai susitvarkyti visą kontaktų sąrašą ir niekada jo neprarasti, net jei kas nors nutiktų jūsų mobiliajam telefonui.

 Programėlių „Telefonas“ (kairėje) bei „Žmonės“ (dešinėje) adresatų sąrašo atvaizdavimas

Adresatai atvaizduojami su nuotraukomis, kurias galima lengvai susinchronizuoti iš „Facebook“ (reikalinga „Facebook“ tinklo programėlė), „Google+“ arba uždėti patiems, kad kontaktų sąrašas neatrodytų labai pilkas ir nuobodus.

Pranešimai

Pranešimų programėlėje, skirtingai nei kai kurių kitų gamintojų telefonuose, prie kiekvienos gautos žinutės nėra rodoma adresato nuotrauka. Skirti daugiau vietos pačiam tekstui, o ne mažai reikalingoms dizaino idėjoms, bent jau šiuo atveju, tikrai yra puikus sprendimas.

Programėlėje taip pat yra gražiai atrodančių šypsenėlių pasirinkimas, skirtas kiek paįvairinti tuščią tekstinį susirašinėjimą. Taip pat, kadangi telefonas gali veikti su 2 SIM kortelėmis, prie kiekvieno iš pranešimų rodoma, į kurį ir iš kurio numerio žinutė buvo siųsta.


Navigacija

Kaip jau įprasta, telefonas atkeliauja su iškart įdiegta „Google Maps“ programėle. Tai - be abejo, vienas iš geriausių pasirinkimų, nors šiai navigacijai ir reikia pastovaus interneto ryšio (Lietuvos žemėlapių nepavyksta išsisaugoti). Tačiau mobiliajam internetui vis pingant tai didelių problemų tikrai neturėtų sudaryti.



GPS imtuvas veikia taip pat pakankamai gerai. Testuojant atviroje vietoje, telefonas palydovų signalus pagavo tikrai greitai.

Akumuliatorius

Telefonas naudoja 1800 mAh akumuliatorių. Oficialiai pateikiamais duomenimis jo turėtų pakakti iki 650 minučių pokalbių arba iki 200 valandų budėjimo rėžime.

Ištestavus galima teigti, jog budėjimo rėžime, naudojantis nedaug, prietaisas išlaiko tikrai nemažai, nors gal ir ne tiek, kiek oficialiai yra skelbiama. Aktyvesnis naudojimas telefoną iškrauti gali ir per pusiaudienį, bet pripažinkime, jog daugeliui jau tampa įprasta krauti savo mobilųjį telefoną kasdien.

Dviejų skirtingų dienų akumuliatoriaus naudojimo statistika

Ši problema randama ne tik „Spacer“, bet ir daugumoje biudžetinės ar vidutinės klasės mobiliųjų prietaisų. Talpesniais akumuliatoriais pasižymi tik brangiausi prietaisai. Belieka laukti, kol rinkoje bus pasiūlyta kokių nors naujovių, kurios padės telefonams neišsikrauti ilgesnį laiką.

Daugiausia akumuliatoriaus išnaudojančių dalykų sąraše - telefono laukimo režimas, Wi-Fi bei, žinoma, didelis telefono ekranas.

Sparta ir atmintis

„Just5“ telefone - keturių branduolių, 1.3 GHz procesorius, kuris tikrai užtikrins ne tik malonų ir greitą naudojimąsi mobiliuoju telefonu, bet leis žaisti turbūt beveik visus telefoninius žaidimus. Teko išbandyti kelis iš jų, ir visi ėjo visiškai švariai, be jokio striginėjimo.

Telefone taip pat įmontuota ARM Mali-400MP2 vaizdo plokštė bei 1 GB RAM atminties. Išbandžius „AnTuTu Benchmark“ testą, telefono galingumas akivaizdus - „Just5 Spacer“ surinko net virš 17 tūkstančių taškų (kuo didesnis skaičius, tuo geriau). Palyginimui, apie 800 litų (231,70 €) kainuojantis ir mano jau kurį laiką naudojamas „Galaxy S2 Plus“ tame pačiame teste surenka apie 10 tūkstančių taškų, o „Galaxy S3“ panašiai, kaip ir „Spacer“ - apie 17 tūkstančių.

AnTuTu Benchmark testo rezultatai bei palyginimas su „Nexus 4“

Vidinės telefono atminties truputį pagailėta - jos yra 4 GB, iš kurių dalį dar naudoja sistema, taigi atminties vartotojui lieka vos virš 2 GB. Tiesa, telefonas palaiko microSD atminties korteles iki 32 GB. Jos šiame modelyje tikrai gali prireikti.


Ryšiai

„Just5“ gaminys suderinamas su 3G, HSDPA, HSUPA bei lėtesniais EDGE ir GPRS tinklais. Tikrai neliksite nusivylę interneto greičiais.

„Spacer“ turi beveik viską, ko gali prireikti: Wi-Fi galimybė leis prisijungti prie belaidžių tinklų, trečios versijos Bluetooth - dalintis failais su kitais telefonais arba naudotis belaidžiais telefono priedais, GPS - nelikti nežinioje ir visuomet surasti buvimo vietą ar reikiamą maršrutą. 

Bene svarbiausia savybė - telefonas palaiko dvi SIM korteles. Viena jų - įprasto dydžio, kita - apkarpyta (microSIM). Jei kortelę turite vieną, nesvarbu, į kurį lizdą ją dėti, viskas priklausys tik nuo kortelės dydžio. Jei korteles norite naudoti dvi, teigiama, jog internetas veiks tik iš 3G tinklo kortelei skirto lizdo (dedasi įprasto dydžio SIM), o su kortele GSM raidėmis pažymėtoje jungtyje (microSIM) naršyti negalėsite. Nustatyti, su kuria kortele ką telefonui daryti, galite specialioje skiltyje nustatymuose.


Kameros

„Spacer“, kaip įprasta aukštesnės klasės išmaniesiems, atkeliauja su 2 kameromis. Rasti tai biudžetinės klasės telefone nėra labai įprasta, todėl apžvelkime kameras plačiau.

Galinė kamera

Galinė telefono kamera - 8 megapikselių. Ji fotografuoja JPEG formatu, iki 3264x2448 formato nuotraukas. Taip pat, žinoma, turi blykstę. Viskas atrodo tikrai neblogai, tiesa?

Deja, pačios kameros kokybė - vidutinė. Nuotraukos gaunasi tarsi išsiliejusios, be aiškių detalių, spalvos taip pat išplaukusios arba kiek nenatūralios. Prie mažesnio apšvietimo nuotraukose matomas pakankamai stiprus triukšmas. Filmavimas taip pat nėra labai geras. Iki normalios full HD ar bent 720p kokybės dar tolokai.

Naudojantis kamera atrodo, jog ji tiesiog nemoka sufokusuoti į toliau esančius objektus. Bandant užfiksuoti artimus objektus nuotraukų kokybė tikrai atrodo žymiai geresnė, detalės nuotraukose - aiškesnės.

Dar vienas pastebėjimas - kai kada nuotraukų kraštai gaunasi kiek tamsesni už vaizdą centre. Šis automatinis vinjetės efektas atrodo visai neblogai, tačiau ne visada norisi, kad visos nuotraukos atrodytų būtent taip.

Pavyzdžiai dienos metu (giedra):







Pavyzdžiai prietemoje (vakaras, giedra):



Pavyzdžiai fotografuojant artimus objektus:



Video kokybės pavyzdys:


Daugiau pavyzdinių nuotraukų galite rasti čia.

Priekinė kamera

Priekyje, kaip jau įprasta, yra silpnesnė, 2 MP kamera. Ji fotografuoja 1600x1200 raiškos nuotraukas, filmuoja 640x480 dydžio vaizdo įrašus. Kadrų per sekundę tikrai užtenka, todėl šios kameros turėtų pilnai pakakti vaizdo pokalbiams.

Bendri kameros pastebėjimai

Šiek tiek neatidirbta atrodo kameros programėlė. Nustatymai ir visi pasirinkimai išdėlioti keistai, tačiau patiko, jog norint pasirinkti fotografavimą arba filmavimą, nereikia perjunginėti kameros rėžimo. Tiesiog yra 2 skirtingi mygtukai, vienas - fiksuoti vaizdams, kitas - pradėti įrašui. Tiesa, kiek nepatogi programėlė - ne problema, skirtingų kameros programėlių galite lengvai rasti „Google Play“.



Taip pat šiek tiek gaila, jog vienintelis vaizdo formatas, kuriuo įmanoma įrašinėti video, yra .3gp.

Muzika

Radijas

Nors kai kurie gamintojai (pvz., Samsung) nusprendė atsisakyti FM radijo grotuvo naujausiuose telefonų modeliuose, „Just5“ nepasekė šiuo žingsniu. Kaip ir įprasta, tereikia prijungti ausines, kurios veikia kaip antena, ir galite klausytis norimų radijo stočių.

Radijo programėlė nėra ideali - negalima išsisaugoti daugiau nei 5 radijo stočių, nors vietos sąrašui plėtotis yra apstu. Kodėl buvo žengtas toks žingsnis, sunku pasakyti, tačiau jei klausotės radijo ir jūsų mėgstamų radijo stočių yra daugiau nei 5, teks pavargti prasukant stotis - įvesti iš klaviatūros dažnių nepavyks.


Tiesa, viskas tikrai nėra blogai - radijo imtuvas savo funkciją atlieka be problemų.

Muzikos grotuvas

Telefone įdiegtas įprastas muzikos grotuvo variantas, turintis visas įprastas savybes - grojaraščius, dainų skirstymą pagal atlikėjus arba albumus ir kitas visur randamas galimybes.


Pačio grotuvo dizainas nėra labai išvaizdus, tačiau tai tikrai netrukdo. Šiuo atveju svarbiausia, kad muzikos būtų galima klausytis be sustojimo ir taip, kaip norime, o būtent tai įdiegta programėlė ir leidžia padaryti. Jei programėlės vis tiek nepavyktų prisijaukinti, iš „Google Play“ parduotuvės greitai galima susirasti alternatyvą.

Apibendrinimus...

Apžvelgėme viską plačiau, o dabar susumuokime šio prietaiso savybes.

Pliusai:
  • Didelis, 5 colių įstrižainės ekranas
  • Visos pagrindinės ryšių galimybės
  • 2 SIM kortelės
  • Puikus stabilumas
  • Greitas veikimas
  • Kokybiškai pagamintas telefono korpusas
  • Galingas vidus - keturių branduolių procesorius, 1 GB RAM, galinga vaizdo plokštė
  • Klientų aptarnavimo centras - Lietuvoje
  • Maža kaina - puikus kainos ir savybių santykis
Minusai:
  • Šiek tiek mažoka ekrano raiška
  • Vidutiniška pagrindinės kameros kokybė
  • Mažoka vidinės atminties
  • Kai kurios pridėtos programėlės turi trūkumų
Taigi, jei kamera nėra svarbiausias dalykas, kurio jums reikia telefone, nematau kitų minusų, kurie galėtų atbaidyti nuo šio modelio pasirinkimo. Prie kiek mažokos ekrano raiškos priprantama labai greitai ir tai netrukdo, vidinę atmintį praplėsite atminties kortele, o nepatikusias programėles galėsite pakeisti alternatyvomis iš „Google Play“. Telefonas buvo testuotas beveik savaitę ir per tą laiką daugiau minusų nepastebėjau.

Jei neketinate leisti daug pinigų naujam išmaniajam telefonui, tačiau ieškote kuo stabilesnio ir galingesnio modelio, „Just5 Spacer“ - tiesiog idealus pasirinkimas už tokią kainą, kuris tikrai neturėtų jūsų nuvilti.