2011-07-08

Visiškai nauja „Blogger“ išvaizda

Atrodo, jog be „Google“ pasikeitimų neliko ir vienas populiariausių šios bendrovės projektų „Blogger“. Visiems „Blogger in draft“ bandomųjų versijų naudotojams nuo šiandienos pasiekiama visiškai perdaryta „Blogger“ išvaizda.

Pagrindinis „Blogger“ puslapis
Pagrindinis Blogger puslapis, kurį žmonės mato vos užėję į blogger.com man nepaliko ypač gero įspūdžio. Iš čia galima pasiekti norimą savo tinklaraštį, vieno mygtuko paspaudimu pradėti rašyti straipsnį ar šalia esančiu mygtuku patekti į pagrindinį tinklaraščio valdymo punktą. Važiuojant žemiau galima skaityti naujus jūsų sekamų tinklaraščių įrašus, tačiau, bent jau man, Google Reader'yje tai daryti yra patogiau. Visame valdymo punkte, kuris vis dar yra beta versijoje, šiuo metu blogai atvaizduojamos lietuviškos raidės, tačiau tai, tikriausiai, Google pataisys artimiausiu metu.

Pagrindinis tinklaraščio valdymo punktas
Pagrindinis tinklaraščių „prietaisų skydelis“ atrodo paprastai, tačiau moderniai, jaukiai ir patogiai - iš karto galima matyti pastarųjų dienų lankytojų statistiką, komentarų, įrašų, sekėjų rodiklius. Taip pat truputi žemiau pateikiamos ir paskutinės žinios iš „Blogger“ komandos. Tiesa, skydelio viršuje esanti linija nėra juodos spalvos kaip daugelyje Google produktų.

Įrašų redagavimo punktas
Atsirado galimybė tiesiai iš įrašų redagavimo punkto peržvelgti, kiek kuris įrašas buvo perskaitytas kartų ir kiek komentarų palikta (jei naudojama „Intense Debate“ ar kita komentavimo sistema, komentarų skaičiaus rodiklį galima ignoruoti - jis rodo tik pačios Blogger sistemos komentarų sistemos rodiklius). Taip pat palikta galimybė visiems pasirinktiems straipsniams prikabinti norimą etiketę ar juos ištrinti.


Kairėje pusėje po įrašų meniu punktu galima pasirinkti, kokius įrašus norite matyti - visus, juodraštinius, parašytus ir paliktus patalpinti nustatytu laiku, importuotus arba jau publikuotus.


Taip pat truputį atsinaujino „Blogger“ puslapių redagavimo punktas. Nebėra užrašo apie maksimalų 10 puslapių limitą, tačiau kol nėra jokio oficialaus įrašo apie tai negaliu to patvirtinti.


Statistikos puslapis
Labiausiai man patikusi naujos išvaizdos dalis yra puikiai veikianti ir labai patogi naudoti statistikos sistema, paremta „Google Analytics“. Dabar visą statistiką galima gauti paprastai, be jokių kodų įterpinėjimo ir 3rd party plugin'ų naudojimo. Statistikos puslapyje galima sužinoti kiek žmonių kurią dieną ar mėnesį apsilankė, kiek lankytojų tinklaraštis sulaukė iš viso, iš kokių šaltinių į tinklaraštį ateina lankytojai, kurie jūsų įrašai populiariausi, kokių šalių gyventojai Jus aplankė, kokią naršyklę ir OS naudojo. Pateikiu savo tinklaraščio statistiką:


Dar viena nauja funkcija - tai galimybė užsidirbti iš savo tinklaraščio (viską tvarkyti neišeinant iš blogger.com). Iš čia galėsite tiesiogiai valdyti „Google Adsense“ reklamas, matyti savo uždarbį. Deja, šiuo metu sistema nepaleista net beta stadijoje, todėl dar teks palaukti.

Uždarbio langas, skelbiantis, jog sistema dar neprieinama
Žinoma, vienas svarbiausių dalykų tinklaraštininkams yra pranešimų rašymo langas. Jis buvo visiškai perkurtas ir dabar yra daug modernesnis bei patogesnis naudojimui. Funkcijų linijoje didelių pasikeitimų nėra, o visi įrašo nustatymai, senesnėse versijoje buvę apačioje, dabar perkelti į dešinę pusę. Čia galima uždėti etiketes esamam įrašui, nustatyti paskelbimo dieną ir datą, taip pat pažymėti, iš kurios vietovės šis įrašas buvo parašytas.

Naujasis pranešimų rašymo langas
Ties čia baigiu pažintį su atnaujintu „Blogger“ dizainu. Ką apie šiuos pasikeitimus manote Jūs? 

Jei tinklaraštį rašote naudodami „Blogger“ sistemą ir norite išbandyti atnaujinimus, Jums tereikia nueiti adresu draft.blogger.com ir taip įsijungti bandomąją atnaujintos „Blogger“ sistemos versiją.

Tai nebuvo pirmasis mano įrašas apie „Google“ projektų pasikeitimus pastaruoju metu. Ankstesnis mini-straipsnis apie naująją „YouTube“ išvaizdą buvo parašytas šiandien ryte, todėl, jei jį praleidote, galite perskaityti sekdami šią nuorodą.